Romania libera, Transilvania: Aventura cu barca pe raul Mures

O calatorie in Parcul Natural Lunca Muresului din judetul Arad reprezinta pentru calatorii mereu in cautare de senzatii o portie mereu proaspata de adrenalina. Fiind vorba despre o arie protejata, administratia parcului propune ecoturismul, respectiv activitatile si tururile cu impact minim asupra mediului si care se concentreaza pe fiecare participant in parte.

Parcul Natural Lunca Muresului este una dintre cele mai importante arii protejate din Vestul Romaniei, atat in privinta suprafetei pe care o ocupa (17.000 hectare), dar mai ales prin peisajul unic pe care il ofera. La nivel european pot fi intalnite din ce in ce mai putine rauri naturale, neafectate de lucrari de regularizare. si din acest punct de vedere, Lunca Muresului este un loc mirific unde inundatiile periodice au creat ecosisteme complexe, cu vegetatie luxurianta si o biodiversitate foarte bogata. Cele peste 200 de specii de pasari care tranziteaza sau cuibaresc in zona, de exemplu, sunt emblema parcului si aceasta prezenta avifaunistica a stat la baza desemnarii zonei ca sit RAMSAR, respectiv Zona Umeda de Importanta Internationala.

Peste 30 de kilometri pe apa

Cel mai apreciat ecotur in Parcul Natural Lunca Muresului este "Coborarea pe Raul Mures in canoe si admirarea peisajului de lunca". De-a lungul raului, salciile aplecate formeaza adevarate tuneluri prin care turistii trec, purtati de curentul lin al Muresului. "Dat fiind numarul mare de specii de pasari din zona, este foarte probabil ca turistii sa fie insotiti in calatorie de aceste vietati minunate. Insulele coplesite de vegetatie si plajele cu nisip fin de pe traseul propus de administratia parcului, completeaza o priveliste unica, iar ghidul va oferi informatii interesante despre Lunca Muresului", a declarat Ovidiu Parv, seful Administratiei Parcul Natural Lunca Muresului.

Tururile au loc de obicei de la Arad la Pecica (aproximativ 35 kilometri pe apa), dureaza 3-4 ore, iar numarul maxim de turisti intr-un grup este de 10. La sosire, turistii pot servi masa de pranz intr-un cadru placut, la un restaurant din apropierea locului de acostare. Canoele sunt transportate in amonte cu ajutorul unei remorci speciale, iar turistii sunt transportati cu microbuzul inapoi la Arad.

Observatorul ornitologic "Andras Libus"

Turistii din Lunca Muresului au la dispozitie si un observator pentru urmarirea pasarilor (birdwatching) pe Balta Bezdin si unul pentru urmarirea mamiferelor mari in Rezervatia Naturala Prundul Mare. Primul observator, denumit "Andras Libus" dupa numele unui pasionat biolog din zona, este construit pe doua nivele si se afla in apropierea unei balti cu stuf unde poposesc foarte multe pasari si confera o vizibilitate buna pentru toata zona. Turistii primesc binocluri sau lunete in timp ce ghidul le ofera informatii despre speciile de pasari urmarite. Cel de-al doilea observator se afla amplasat in interiorul padurii, in apropierea unui punct de trecere folosit de mamiferele mari. Acest observator este inchis si bine izolat termic si intrucat poate fi chiar incalzit cu ajutorul unei sobe, este utilizabil si pe timpul iernii. Dupa o "panda" de circa o ora, este extrem de probabil ca turistii sa surprinda trecerea unor cerbi, caprioare sau chiar mistreti.

Traseul cicloturistic

Plimbarile cu bicicleta prin padurea masiva constituie o alta activitate turistica promovata de Administratia Parcului Natural Lunca Muresului. Exista doua trasee turistice marcate in acest scop: Traseul Ceala si Traseul Bodrog. Primul dintre ele are o forma relativ circulara si strabate padurea masiva. El atinge principalele atractii turistice din partea estica a ariei protejate – Cel mai gros arbore, Cetatea Turceasca, Arboretul de chiparos. Al doilea traseu cicloturistic are o lungime de circa 25 de kilometri si urmareste cursul Raului Mures in imediata apropiere a acestuia. Bicicletele pot fi inchiriate de la Centrul de Vizitare Ceala din apropierea municipiului Arad. In interiorul ariei protejate se gasesc si doua manastiri foarte vechi si care constituie importante puncte de atractie turistica: Manastirea Hodos-Bodrog si Manastirea Bezdin.

spot_img

Ultimele știri