Romania Libera: Retezatul ascunde tara marmotelor

Masivul Retezat ascunde comori nebanuite, dar ele se lasa dezvaluite doar celor care au curajul sa ia muntele in piept ca sa le descopere. Cararile abrupte de munte duc inspre locuri binecuvantate de Dumnezeu, ascunse in inima Retezatului, unde salbaticia se impleteste cu peisajele de o frumusete rara, adevarate minuni ale naturii.

Unul dintre locurile ce trebuie macar o data vizitate de orice iubitor al muntelui este Taul Tapului, un lac glaciar ascuns de peretii stancosi ai Masivului Retezat, unde linistea este strapunsa doar de fluieratul marmotelor care anunta prezenta omului in acest colt de rai.

La Taul Tapului se poate ajunge de la vest, pe traseul Lacul Bucura – vf. Peleaga (2.509 m) – vf. Papusa Mare (2.508) – Portile Inchise, sau pe un traseu de la nord la vest, respectiv cabana Pietrele – Valea Galesul – Portile Inchise, de la nord Cabana Baleia – in urcus pe vale pana in circul glaciar unde se afla taul. Un alt traseu care duce aici pleaca de la est de la Cabana Buta – Plaiul Mic – Vf. Custura – Vf. Papusa – pe sub Portile Inchise. "Sunt trasee obositoare pentru turistul neexperimentat, care totusi trebuie sa aiba la el echipament obligatoriu tehnic alpin, iar pentru a le parcurge in deplina siguranta ar fi indicata inchirierea unui ghid montan", povesteste Sorin Sanda, salvamontist si montaniard experimentat.

Drumul catre marmote

Apa din Taul Tapului isi croieste, mai timid sau mai indraznet, drum catre vale, pentru ca la un moment dat sa se contopeasca cu paraul ce curge din Taurile Custurii, exact pe traseul unuia dintre marii ghetari care se gaseau aici cu milenii in urma, intre vf. Mare, Portile Inchise, Papusa Mare, Papusa Mica, vf. Custura si vf. Lancita.

Pentru ca zona este retrasa si nimeni nu le strica linistea, la Taul Tapului si-au facut cuib marmotele, proaspat iesite din hibernarea iernii, care se bucura de caldura soarelui pe crestele montane. Acum incep un ritual aparte de imperechere, asa ca prezenta omului nu le este pe plac si se fluiera una pe alta, pentru a anunta intrusii.

Citeste articolul in Romania Libera

Foto: romanialibera.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri