Romania libera: Referendum anticianuri

Referendumul antipoluare care a avut loc duminica, in Baia Mare, a stat sub semnul "boicotului" unei ploi torentiale. 125.000 de baimarenii au fost chemati la urne pentru a decide daca sunt sau nu sunt de acord cu privire la folosirea tehnologiilor de prelucrare a sterilului minier cu ajutorul cianurilor si a extractiei plumbului din deseuri pe teritoriul municipiului maramuresean. Desi pana la orele amiezii, prezenta in cele 77 de sectii de vot a fost scazuta, in unele sectii de doar 2%, ecologistii mai sperau ca pana la ora 20.00 vor veni la vot peste 62.000 de baimareni, pentru ca refrendumul sa fie validat.

Petitie anti-tombola

Contrele intre societatile Romaltyn si Romplumb, prinicpalii perdanti in cazul validarii referendumului, au inceput inca de ieri, cand reprezentantii firmei preluate in patrimoniul miliardarului rus Mihail Prokhorov au cerut Biroului Electoral de Circumscriptie al Municipiului Baia Mare sa impiedice desfasurarea tombolei "Pentru viitorul nostru pe raza municipiului Baia Mare". Romaltyn a facut aceasta intampinare, ca urmare a unui anunt publicitar al sustinatorilor ecologisti care mentiona ca "taloanele pentru participare, precum si urnele speciale pentru tombola (n.red., care anunta numeroase premii pentru cei care voteaza la referendum) vor fi amplasate in locatiile cunoscute si usor accesibile tuturor baimarenilor, in imediata apropiere a sectiilor de votare". Autoritatile judetene au solutionat reclamatia inaintata de Romaltyn. Prefectul Sandu Pocol a cerut politistilor si jandarmilor sa nu permita prezenta persoanelor care distribuie taloane, respectiv amplasarea urnelor speciale pentru tombola, in imediata apropiere a sectiilor de votare.

"Legea prevede ca atributiile presedintiilor sectiilor de votare sunt valabile in jurul sectiei de votare (curte, strazi, piete publice) pana la o distanta de 500 de metri. Pe aceasta raza de competenta, ei pot sa constate si sa solicite masuri ori de cate ori sunt sesizati ca se desfasoara alte activitati care influenteaza desfasurarea referendumului", a explicat prefectul Pocol.

Primul votant la referendumul antipoluare din Baia Mare a fost o femeie in varsta de 60 de ani, care s-a prezentat la urne la ora 07.50 si a asteptat la usa sa se deschida sectia de votare. Si primarul interimar al Baii Mari a votat inca de dimineata, in jurul orei 08.30. El s-a prezentat la urne si a mentionat ca spera ca acest referendum sa rezolve probelemele de mediu din municipiu. De asemenea, 120 de bolnavi internati in Spitalul Judeteean de Urgenta din Baia Mare au solicitat urna mobila pentru a-si exercita dreptul la vot.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri