Warning: Array to string conversion in /home/greenreport/public_html/wp-includes/shortcodes.php on line 433
Array

Romania libera: Plaja din Sulina, balastiera pentru vile

Buldozerele si autobasculantele au distrus vegetatia si fauna dintr-un perimetru strict protejat ecologic de pe plaja Sulina. Concluzia apartine Comisariatului ARBDD al Garzii de Mediu si a fost consemnata intr-un proces-verbal de constatare redactat in luna aprilie. Specialistii Garzii de Mediu si expertii Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii apreciaza ca introducerea utilajelor de mare tonaj in zona strict protejata si derocarea a zeci de mii de metri cubi de nisip din respectivul perimetru au produs un prejudiciu de mediu semnificativ. Autoritatile locale, cu exceptia Garzii de Mediu, incearca sa minimalizeze impactul ecologic produs si sa-i scoata basma curata pe cei care au transformat zona strict protejata ecologic de pe plaja intr-un santier de anvergura. La acest prejudiciu, constatat de Garda de Mediu, au contribuit, direct sau indirect, Directia Apelor Dobrogea-Litoral, care a acceptat sa se foloseasca la o investitie, al carei beneficiar este, nisip derocat dintr-o zona protejata ecologic, precum si Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD), care nu si-a indeplinit atributiile de autoritate de mediu pentru Delta Dunarii si de administrator al patrimoniului natural de interes national.

Balastiera de pe plaja

Comisarii de mediu au constatat ca santierul din zona protejata ecologic de pe plaja Sulina, care se intinde pe zeci de hectare, a fost organizat, fara autorizatie de constructie si de mediu, de firma Deltacons Tulcea, care realizeaza lucrari de aparare impotriva inundatiilor in orasul Sulina. Constantin Lefter, director al Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Tulcea, a declarat ca Ministerul Mediului a alocat anul trecut aproape 3 milioane de euro pentru refacerea digurilor de aparare a orasului Sulina. Decizia de realizare a respectivelor lucrari s-a luat dupa ce, in timpul inundatiilor din 2006, s-au creat mai multe brese in digurile de aparare, iar la o viitoare inundatie orasul de la malul marii ar fi putut fi inundat. Conform proiectului de executie a investitiei, finantat de Ministerul Mediului, pentru astuparea breselor din digurile de la Sulina se utilizeaza peste 10.000 de metri cubi de piatra si o cantitate dubla de "material local de imprumut". Directorul SGA Tulcea spune ca "materialul de imprumut utilizat este nisipul excavat de pe plaja Sulina", dar neaga ca ar fi emis o decizie sa se efectueze derocari pe terenul inclus, conform Legii 82/1993, intr-un perimetru protejat ecologic. Comisarii Garzii de Mediu au consemnat in actele de constatare a prejudiciului de mediu, incheiate la Sulina, ca "societatea Deltacons Tulcea nu detine autorizatie de mediu pentru a efectua decopertarea vegetatiei si de excavare a nisipului" de pe zecile de hectare de plaja pe care le-a transformat in balastiera. Directorul Constantin Lefter a declarat ca in proiectul de reparare a digurilor din Sulina nu se precizeaza ce calitate trebuie sa aiba si zona de unde se aduce "material de imprumut", care se include, impreuna cu piatra, in structura digului.

ARBDD, care este autoritate de mediu pentru Delta Dunarii, a emis autorizatie de mediu pentru investitia Companiei Apele Romane, dar nu a solicitat informatii privind asigurarea materialului de imprumut si nu a impus restrictii privind protejarea habitatelor naturale, desi investitia se realizeaza la numai cateva sute de metri de dunele de nisip cu vegetatie specifica foarte rara, aflate sub protectie ecologica din cauza celor cinci habitate de interes avifaunistic care intra sub incidenta Directivei Pasari a Uniunii Europene.

Responsabilitate pasata

Alexandru Stroe, directorul SC Deltacons Tulcea, a declarat ca "am solicitat ARBDD sa aprobe derocarea nisipului de pe plaja Sulina, dar nu am primit un raspuns. Este vorba de zona din care localnicii cara de mai multa vreme nisip pentru lucrarile de constructii din oras. Pentru ca lucrarea era in intarziere si riscam sa primim penalitati pentru nerespectarea termenelor de executie, am aplicat prevederile din documentatia de executie, care spun ca piatra din structura de rezistenta a digului se compacteaza cu material local de imprumut". Paul Cononov, guvernatorul ARBDD, a declarat ca "am emis un aviz de mediu de principiu pentru proiectul de refacere a digurilor din Sulina, dar firma Deltacons, executantul lucrarilor, avea obligatia sa solicite autorizatie de mediu pentru fiecare faza a proiectului, inclusiv pentru excavatiile de nisip. Directorul Stroe a solicitat verbal sa aprobam derocarea de nisip de pe plaja Sulina, dar, dupa ce i-am spus ca nu acceptam distrugerea vegetatiei si a zonelor de cuibarit, nu a mai formulat o solicitare scrisa de autorizatie de mediu", spune Cononov.

Directorul SGA Tulcea a mai spus ca ARBDD are la Sulina un agent ecolog care are ca obligatie de serviciu sa monitorizeze zonele puse sub protectie ecologica. "Daca se efectua monitorizarea plajei, s-ar fi aflat ca acolo s-a construit fara autorizatie, iar firma Deltacons afecteaza vegetatia si pasarile de pe plaja periclitata. Lucrarile puteau fi oprite in momentul in care s-a luat prima cupa de nisip din zona dunelor". Guvernatorul Cononov spune ca agentul ecolog al districtului Sulina are in supraveghere aproape 100.000 de hectare si ii este foarte greu sa afle in timp real prejudiciile de mediu produse. Localnicii sustin insa ca balastiera de pe plaja Sulina functioneaza de mai bine de un an si nimeni nu s-a sesizat. Conform informatiilor furnizate de loclanici, firma Deltacons ar fi excavat nisip din zona dunelor si pentru modernizarea drumului de doi kilometri din oras spre plaja.

Case de vacanta in zona strict protejata

Comisarii Garzii de Mediu au mai descoperit pe plaja Sulina, tot intr-o zona protejata din punct de vedere ecologic, un alt santier. In actul de control intocmit de comisarii de mediu se precizeaza ca "pe plaja Sulina s-a construit, fara autorizatie de mediu, pensiunea turistica „Rustic”, formata din mai multe imobile, care apartin lui Adrian Corneliu Tudose, om de afaceri din Suceava, si o casa de vacanta, nefinalizata, care apartine omului local de afaceri Viorel Filote". Comisarii au mai constatat ca autobasculante si utilaje de excavare care apartin firmei Deltacons, care lucreaza pentru repararea digurilor, au prestat lucrari si pentru realizarea imobilelor turistice de pe plaja care le apartin lui Tudose si lui Filote. Comisarii au gasit in preajma imobilelor turistice cantitati foarte mari de nisip adus de utilajele Deltacons din zona dunelor, aflata sub protectie ecologica. Viorel Filote a declarat ca detine facturi pe care le-ar fi platit firmei Deltacons pentru nisipul adus din zona dunelor, folosit la construirea imobilului turistic de pe plaja Sulina.

Afacere reluata

Constatarile Garzii de Mediu au readus in atentie un scandal mai vechi in care au fost implicati primarul orasului Sulina, Aurel Dimitriu, si liderii PSD Tulcea. In 2004, Primaria Sulina a promovat un proiect care viza realizarea statiunii turistice "Europa" pe plaja Sulina. Baza turistica de lux urma sa ocupe peste 40 de hectare din aceasta plaja inclusa in patrimoniul natural mondial din cauza plantelor si pasarilor periclitate pe care le gazduieste. Efectele ecologice dezastruoase pe care le-ar fi produs respectivul proiect au fost denuntate, la acea vreme, de fostul guvernator al ARBDD Virgil Munteanu, care a refuzat sa emita autorizatie de mediu. Desi liderul PSD de Tulcea, Trifon Belacurencu, si prefectul de atunci al judetului, actual senator PSD, Ion Vargau, implicati in promovarea acestui proiect, au facut presiuni foarte mari asupra guvernatorului Munteanu sa avizeze construirea statiunii turistice in zona protejata ecologic, acesta a rezistat presiunilor. Mai mult, Virgil Munteanu nu s-a lasat intimidat de liderii PSD Tulcea si a sesizat procurorii anticoruptie. In 2004 si 2005, procurorii au efectuat mai multe descinderi la Primaria Sulina, la ARBDD si la Prefectura Tulcea, de unde au ridicat foarte multe documente care aveau legatura cu "statiunea „Europa” de pe plaja Sulina", cum a fost numita investitia de autoritatile locale. Primarul Aurel Dimitriu si secretarul Consiliului Local Sulina, Alina Paiu, au fost pusi sub urmarire penala pentru abuz in serviciu, dar dosarul nu a fost finalizat. El s-a plimbat de la PNA Bucuresti la serviciul teritorial Constanta si inapoi la DNA Bucuresti, unde nimeni nu mai stie in ce stadiu se afla investigatiile. In 2006, primarul Aurel Dimitriu a demisionat din PSD si s-a inscris in PD, iar acum candideaza pentru un nou mandat de primar din partea PD-L.

Mai trebuie spus ca, in plina ancheta a procurorilor anticoruptie, primarul Sulinei a primit un ajutor substantial de la Guvernul Adrian Nastase. Guvernul PSD a emis, in decembrie 2004, o hotarare prin care plaja Sulina, impreuna cu alte terenuri (4.700 ha) din preajma orasului au fost trecute din domeniu public national, aflat in administrarea ARBDD, in proprietatea Consiliului Local Sulina, cu titlul de "mosie a orasului". Astfel, preluarea abuziva de catre primar a plajei Sulina, care apartine, prin lege, domeniului public national si patrimoniului natural mondial, pentru a fi transformata in statiune turistica, a devenit legala.

Intabulari cu cantec

Institutul Delta Dunarii a efectuat un studiu cadastral in baza caruia ARBDD a deposedat anul trecut Consilul Local Sulina de o buna parte din "mosia" facuta cadou de Guvernul Nastase. Guvernatorul Cononov a declarat ca Primaria Sulina a blocat intabularea unei portiuni din plaja Sulina ca domeniu public de interes national cu statut de arie ecologica protejata. "Agentia de Cadastru si Publicitate Imobiliara a refuzat sa intabuleze doua portiuni (de 26 si 18 ha) de plaja revendicate de Consiliul Local Sulina. Este vorba de terenul pe care a fost proiectata statiunea turistica compusa din hoteluri de lux si case de vacanta, propusa pentru a fi autorizata de ARBDD in 2004, iar institutia noastra a respins emiterea autorizatiei de mediu datorita impactului de mediu major asupra faunei si florei aflate sub protectie stricta", a mai spus Cononov.

Trebuie adagat ca proiectul acestei investitii turistice de anvergura, contestata vehement de ARBDD si de organizatiile neguvernamentale de protectie a mediului, a fost realizat de firma Dinamic Construct care apartine familiei senatorului PNL Daniel Ilusca. Senatorul liberal confirma ca firma sa a realizat acest proiect urbanistic la solicitarea Primariei orasului Sulina. Actele contabile ale Primariei Sulina arata ca, in 2003, Ministerul Transporturilor, Locuintei si Turismului, condus de Miron Mitrea, a virat in contul acesteia 2 miliarde de lei vechi. Aurel Dimitriu, primarul Sulinei, a declarat ca "fondurile bugetare au fost alocate de Ministerul Transporturilor pentru a asigura o perspectiva de dezvoltare acestui oras in care majoritatea populatiei e in somaj".

Prejudiciu pentru mediu

Studiile efectuate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii pe plaja Sulina arata ca aceasta zona, inclusa in Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, este de un interes ecologic inestimabil. "In zona in care s-a deschis balastiera pentru a deroca nisipul necesar consolidarii digurilor si pentru investitiile turistice de pe plaja exista fauna si vegetatie foarte rare. Este vorba de cinci habitate costiere, marine si de dune de nisip, toate incluse in legislatia de mediu din Romania ca arii protejate, iar unele se afla sub incidenta Directivei Pasari a Uniunii Europene. In respectivele perimetre distruse acum de buldozere si de utilajele de mare capacitate de transport, specialistii institutului au identificat, in ultimii ani, 19 specii de plante rare puse pe lista rosie de protectie si 181 de specii de pasari care cuibaresc in aceasta zona, din care mai mult de jumatate se afla pe listele de protectie ecologica datorita efectivelor in descrestere dramatica. La acestea se adauga 23 de specii de reptile si de amfibiene protejate sau strict protejate", a declarat Romulus stiuca, directorul Institutului Delta Dunarii.

spot_img

Ultimele știri