Romania Libera: Paradoxul zimbrului romanesc: traieste din vanzarea padurii

Cea mai mare rezervatie de zimbri din Romania – zimbraria "Neagra", din cadrul Ocolului Silvic Bucsani, judetul Dambovita – supravietuieste cu 3 miliarde de lei vechi pe an, bani proveniti din vanzarea lemnului padurilor aflate in proprietatea statului.

Astfel, desi nu pot trai fara un spatiu impadurit, cei 41 de zimbri de la Bucsani sunt intretinuti exclusiv din "recoltarea si valorificarea legala a masei lemnoase", dupa cum se exprima seful Ocolului Silvic Bucsani, Marian Amuza.

Dar acesta se declara bucuros. Zimbraria s-a inmultit in 2010 cu cinci pui, o rata a natalitatii peste media cu care se obisnuisera administratorii de la "Neagra".

Zimbrul, la a doua viata in Romania

"Femelele raman gestante cam o data la 2 ani, iar perioada de gestatie este de 39 de saptamani. Imperecherea are loc in perioada august-septembrie, daca este vreme buna", explica padurarul Daniel Oprea, unul dintre cei patru paznici ai rezervatiei.

Zimbrii de aici au la dispozitie un spatiu de 162 de hectare de padure si pasune, zona delimitata de garduri inalte de 2 metri.

"Pentru a trai in libertate, zimbrii ar trebui sa fie feriti de influenta omului. De asta au si disparut din Romania, in secolele XVIII-XIX. Au fost vanati excesiv si s-a redus drastic spatiul forestier in care traiau", precizeaza Marian Amuza.

Conform acestuia, ultimul zimbru autohton a fost vanat in anul 1953.

Cinci ani mai tarziu, zimbrii au inceput o a doua viata in Romania. Au fost aduse doua exemplare din Polonia, un mascul si o femela care au facut un pui in acelasi an.

In anul 1983, in Romania erau 18 zimbri. Acum, numarul total se ridica la 60. In afara de zimbraria "Neagra", mai exista rezervatiile "Dragos Voda" – din judetul Neamt, "Hateg" – din judetul Hunedoara si "Valea Zimbrilor" din judetul Brasov.

Citeste mai mult in Romania Libera
 

spot_img

Ultimele știri