Romania Libera: Ne asteapta o vara murata. Meteorologii sunt bulversati

Meteorologii spun ca intervalul ploios nu s-a incheiat, iar dupa el nu va urma o perioada caniculara, cum s-a mai intamplat in anii trecuti. Viiturile continua sa faca ravagii in Moldova iar norii negri nu se lasa dusi.

Vremea ii bulverseaza pana si pe meteorologi. Dupa ploile abundente din ultimele zile, ieri dimineata se aratau semnele unei apropiate imbunatatiri a vremii. In cursul dupa-amiezii insa vestile proaste s-au intors. Dupa o zi, doua de cer relativ senin ploile o vor lua de la capat, posibil chiar cu mai mare intensitate. Cei mai afectati ar putea fi tot cei ce au avut de infruntat viiturile din aceasta saptamana. Codul galben de ploi a fost pastrat pana in aceasta dimineata in 18 judete, cele mai multe din zona Moldovei. Hidrologii au instaurat codul rosu de inundatii pe Olt, in judetul Harghita si pe anumite segmente ale Siretului si Prutului, dupa ce ieri viiturile au continuat sa inainteze prin localitatile din nord-estul tarii, iar Dunarea a inceput sa iasa din matca in sud, la Giurgiu si Calarasi.

Una dintre consecintele vremii capricioase este ca meteorologii nu se mai hazardeaza sa prognozeze pe termen lung. Aurora Bell, directoarea Departamentului de Prognoze a Administratiei Nationale de Meteorologie, explica: „E caracteristica in ultimii ani o alternanta de perioade caniculare (temperaturi de peste 35 de grade) cu cele de instabilitate atmosferica, cu averse rapide". Vara aceasta nu se va incadra insa in acest tipar. „Vara nu a pornit pe un fond foarte cald, nu a fost seceta care sa favorizeze instalarea caniculei. In aceste conditii, nu anticipam ca dupa ploi va urma o perioada lunga de caldura excesiva".

Chiar si criza economica joaca un rol in modul in care meteorologii reactioneaza la fenomenele extreme. Astfel, specialistii de la ANM se feresc sa mai lucreze cu jumatati de masura, alertele intermediare de cod portocaliu fiind emise pe ultima suta de metri, cand datele sunt sigure. „Codul portocaliu presupune dislocarea de forte in teren, iar acest lucru presupune, la randul sau, cheltuirea unor bani de la buget", marturiseste Aurora Bell.

Dunarea a iesit din matca

Ieri, viitura de pe Siret a trecut cu bine de Pascani. La Saucesti, judetul Bacau, peste 2.000 de persoane au fost evacuate din calea Siretului, asa cum au mai patit in urma cu doi ani. In judetul Iasi, digul de pe Siret, dintre Halaucesti si Mircesti, s-a crapat pe o lungime de cateva zeci de metri, apele amenintand sute de hectare de culturi agricole. Cu Prutul sub cod rosu de inundatii, mai multe localitati din judetele Iasi si Botosani sunt in alerta pana in aceasta dupa-amiaza. In sudul tarii, Dunarea a iesit si ea din matca. La Giurgiu, fluviul a depasit ieri cu 47 cm cota de inundatie, iar autoritatile au inaltat digul din zona Malu Rosu, in apropiere de punctul de trecere a frontierei Giurgiu-Ruse, care risca sa fie inundat. Si la Calarasi apele Dunarii au depasit cu 20 cm cotele de inundatie.

„Multi turisti si-au contramandat rezervarile"

Dincolo de pagubele materiale imediate, inundatiile vor avea un impact negativ asupra agriculturii si, pe termen scurt, asupra turismului. Cel mai puternic afectate vor fi culturile de grau, iar in zonele inundate culturile sunt distruse in intregime. Fostul ministru al Agriculturii sustine insa ca ploile pot avea un efect pozitiv asupra culturilor de porumb si de floarea-soarelui sau in zonele colinare, unde nu balteste apa.

Turismul din zona Moldovei, cu precadere cel rural, este de asemenea afectat, insa pe termen scurt, ne-a explicat Misu Chiruc, presedintele Asociatiei Nationale de Turism Rural, Ecologic si Cultural pe euroregiunea Moldova. „S-a simtit impactul chiar inainte de inundatii, cand multi turisti si-au contramandat rezervarile. Nu ar fi fost cazul, pentru ca zonele Agapia, Varatec sau Piatra Neamt nu sunt afectate. Zonele inundate se cunosc si sunt cam aceleasi in fiecare an. E o situatie de moment, lucrurile vor reveni la normal", ne-a spus Misu Chiruc.

spot_img

Ultimele știri