Romania libera, Moldova: Liber la constructii intr-o arie protejata de lege

Sub pretextul ca renoveaza chiliile deja existente, Mitropolia Moldovei si Bucovinei, ca for tutelar, a
inceput, in 2004, sa construiasca un stabiliment monastico-turistic, denumit Casa pentru pelerini si calugari "Panaghia", la schitul cu hramul Sf. stefan cel Mare si Sfant, in inima Parcului National Ceahlau, nu departe de Varfu Toaca. Invocand legile care guverneaza ariile protejate si interzic orice fel de constructie, cu exceptia celor cu caracter stiintific si de conservare, Salvamont si WWF au cerut sistarea lucrarilor la instanta cu competenta teritoriala, respectiv Judecatoria Bicaz. Dupa mai multe tergiversari, magistratii au dat castig de cauza Mitropoliei, in octombrie 2007, cand cladirea noua de pe Ceahlau era deja ridicata si nu mai avea nevoie decat de finisaje. "Am cerut sa se tina cont de legile speciale care apar in acest caz, si anume Legea ariilor protejate, care, in articolul 14, precizeaza ca este interzisa ridicarea oricarei constructii intr-o arie protejata, cu exceptia celor pentru cercetare stiintifica. Am cerut sa se accepte caracterul abuziv al autorizatiei de construire 132/27.10.2004.

Aceasta autorizatie este una de sine statatoare, motivandu-se ca este o autorizare de renovare si invocandu-se autorizatia pentru executare de lucrari la biserica 66/30.09.1991. Insa aceasta ultima autorizatie nu se refera la chilii, ceea ce inseamna ca acestea sunt niste constructii ilegale de la inceput. Cu atat mai mult cu cat ele nu au fost renovate, ci s-a construit o cladire absolut noua", a precizat consilierul juridic Sorina Hanea, aparatoarea in instanta a WWF.

Tribunalul Neamt, instanta care a preluat apelul impotriva sentintei de la Bicaz, da insa dreptate Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Pentru mai multe informatii viziteaza Romania libera, Moldova

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri