Romania libera, Dobrogea: Terenurile armatei, vanate pentru afaceri imobiliare

Terenurile armatei sunt disputate de oamenii de afaceri si autoritatile locale. Pentru ca in municipiul Constanta, dar si in zonele invecinate,
suprafetele de teren de dimensiuni mari sunt practic inexistente, singura solutie pentru dezvoltarea unor proiecte importante este utilizarea "curtilor" fostelor unitati militare, care in cele mai multe cazuri se intind pe zeci de hectare si dispun de toate utilitatile necesare.
 
Cea mai recenta decizie in acest sens a fost luata de Consiliul Local Municipal Constanta, care a adoptat hotararea prin care 40 de hectare dintr-o locatie militara aflata in cartierul constantean Anadalchioi trec din administrarea Ministerului Administratiei si Internelor in cea a CLM. Potrivit consilierului Felix Stroe, aici se va ridica cel de-al doilea cartier de locuinte ieftine construite de municipalitate.

Terenul are avantajul de a fi amplasat aproape de centrul orasului, in imediata apropiere a mijloacelor de transport in comun, iar infrastructura (electricitate, apa curenta, cabalizare, gaze naturale) nu reprezinta o problema. Un teren similar, dar care nu beneficiaza de astfel de conditii, ar necesita cheltuieli suplimentare extrem de importante.

De la club de vacanta la spital regional

Desi in prezent majoritatea proiectelor imobiliare au fost sistate din cauza crizei, aceste suprafete vaste de teren raman in vizorul investitorilor din domeniu. Prima initiativa de acest gen a fost semnalata la malul marii in urma cu opt ani, atunci cand un om de afaceri romano-german, detinatorul unui important brand din industria bauturilor racoritoare si pasionat de aviatie, si-a manifestat interesul de cumparare a fostei unitati de elicoptere de la Tuzla. Baza aeriana ar fi trebuit sa devina o locatie de vacanta de lux. La acea data nimeni nu a crezut in proiect, insa in prezent pe litoral exista mai multe initiative in acest sens.

Un alt proiect interesant este constructia pe terenul unei fostei unitati militare auto de la marginea municipiului Constanta a unui spital regional. Valoarea terenului acestei locatii se ridica la 5 milioane euro. Desi in cea mai mare parte aceste locatii arata jalnic, cu imobile dezafectate, hale ce stau sa cada si garduri rupte, existenta utilitatilor, precum si pozitia bine cotata le-au transformat din terenuri virane in proiecte de milioane de euro.

Astfel de unitati militare se gasesc in municipiul Constanta, localitatile Mihail Kogalniceanu (unde terenurile au fost preluate de americani), Cumpana, Costinesti, Mangalia, Medgidia si Basarabi. In prezent, singurele impedimente in calea dezvoltarii afacerilor sunt blocajul tranzactiilor pe piata imobiliara si lipsa unor investitori importanti care sa dispuna de sumele mari pentru readucerea in circuit a suprafetelor.

Zona zero

Afacerile cele mai profitabile ar putea fi obtinute in urma valorificarii suprafetelor din zonele centrale ale municipiului Constanta. Cartierul Tomis IV, una dintre cele mai bine cotate zone din oras, are preturi ce pot ajunge pana la 1.000 euro metrul patrat. si cum in aceasta zona si in vecinatatile acesteia au functionat pana nu demult o serie de unitati militare ale armatei de uscat si marinei, locatii ce se intind pe cateva zeci de hectare, se creeaza premisele unei afaceri cu terenuri a carei valoare depaseste 300 de milioane euro.

 Lipsa acuta de terenuri

Investitiile din municipiul Constanta sunt blocate din cauza terenurilor. Una dintre cele mai mari suprafete, de circa 10 hectare, a fost retrocedata mostenitorilor de drept, cu pretul mutarii sediului regiei de transport in comun. Aici se doreste construirea unui minicartier de catre investitori spanioli. Pentru ca nu exista spatiu suficient, autoritatile au dat autorizatii de constructie chiar in valea portului, pe strada Traian. Solutia are avantajul de a consolida zona.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri