Romania libera, Dobrogea: Prutul s-a revarsat la Cavadinesti si Oancea

Unda de viitura provocata de cresterea, in urma cu zece zile, a debitului deversat de la Acumularea Stanca Costesti la 850 mc/s se propaga cu viteza pe cursul inferior al raului, determinand depasirea cotei de
inundatie in mai multe zone si accentuarea fenomenului de remuu, cresterea "rezistentei" intampinate de afluentii Prutului la varsarea in rau. Conform purtatoarei de cuvant a Prefecturii Galati, Petrica Patilea, ieri, la punctul hidrometric Oancea, debitul era de 499 mc/s, cu 47 mc/s mai mare decat debitul inregistrat sambata, iar nivelul apelor era de 598 cm, cu 39 cm peste cota de inundatie, apropiindu-se de cota de pericol, de 600 cm, pe care era de asteptat sa o depaseasca in cursul serii.

Prefectul interimar, Gabriel Panaitescu, le-a cerut specialistilor o monitorizare stricta a starii digurilor de aparare, debitelor si cotelor, dupa ce apele s-au revarsat in mai multe zone. Cresterea nivelului apelor Prutului a determinat producerea fenomenului de remuu pe raul Elan, iar conform primarului comunei Cavadinesti, Aurel Florea, apele acestuia au inundat peste 150 ha de pasune din satul Vadeni si ferma piscicola Mata Radeanu. Dar autoritatile au cele mai mari probleme la Oancea, unde, potrivit primarului Victor Chiriloaie, apele s-au revarsat pe o suprafata de 280 ha si o ferma, de unde animalele fusesera evacuate. Echipele de interventie de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Galati si Directia de Gospodarire a Apelor (DGA) Galati se confruntau cu situatii critice in doua zone de pe malul Prutului, la Slobozia Oancea, unde apele ar putea sa puna stapanire pe DN 26 Galati-Barlad, si la digul Bratesul de Jos.

La Slobozia Oancea, zilele trecute fusese construit un dig de protejare a soselei din saci cu nisip si pamant pe o distanta de 800 de metri, dar pentru ca apele ajunsesera la nivelul acestui dig, iar valurile provocate de vant "muscau" din digul de pamant, in cursul noptii de sambata spre duminica si in cursul zilei de ieri, peste 20 de localnici si pompieri au inaltat digul de protectie cu inca 1.000 de saci cu pamant. Ieri, au fost consolidate zonele in care apa se infiltra prin digul de protectie infiltratii iar lucratorii de la Sectia Drumuri Nationale au suprainaltat capetele digului. Conform generalului Viorel Zaharia, seful ISU Galati, o zona sensibila era si cea a digului Bratesul de Jos, in dreptul localitatii Sivita, unde 43 de subofiteri de la ISU si 30 de lucratori si 5 specialisti de la SGA lucrau ieri la captusirea cu o folie speciala de impermeabilizare si suprainaltarea digului intr-o zona in care au fost observate mai multe "sei", tasari ale digului.

spot_img

Ultimele știri