Gradinile zoologice din Romania trebuie modernizate

Gradinile zoologice trebuie modernizate si extinse pentru atingerea standardelor necesare autorizarii si pentru mentinerea valorii lor social-educative pentru populatie, a declarat comisarul general al Garzii Nationale de Mediu, Gheorghe Constantin Rusu, cu ocazia Zilei Internationale a Gradinilor Zoologice.

,,Instituirea Zilei Internationale a Gradinilor Zoologice si Parcurilor este o dovada a interesului de care se bucura problematica ampla a conservarii biodiversitatii. 9 august este o zi in care se fac, de obicei, bilanturi ale actiunilor intreprinse in acest sens. In spiritul demersurilor intreprinse de tara noastra ca stat membru al Uniunii Europene, Ministerul Apelor si Protectiei Mediului manifesta o permanenta preocupare pentru conservarea biodiversitatii biologice si peisagere”, a declarat acesta.

In Romania, functionarea gradinilor zoologice trebuie este definita de Directiva Consiliului nr. 99/22/CE privind animalele salbatice din gradini zoologice, Legea nr. 191/2002 gradinilor zoologice si acvariilor publice, Ordinul MMDD nr. 1798/2007 pentru aprobarea Procedurii de emitere a autorizatiei de mediu, Ordinul MMDD nr.755/2007 privind aprobarea modelului fisei de evidenta a fiecarei gradini zoologice si acvariu public, precum si a Registrului national al gradinilor zoologice si acvariilor publice.

Guvernul a aprobat, la initiativa Ministerului Mediului, amendarea ordonantei de urgenta privind protectia mediului, astfel incat noua forma a legii va stabili ca schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi si a gradinilor zoologice sau stramutarea acestora este interzisa.

Astfel, „Schimbarea destinatiei terenurilor amenajate ca spatii verzi, gradini zoologice, gradini botanice, parcuri dendrologice si prevazute ca atare in documentatiile de urbanism, reducerea suprafetelor acestora ori stramutarea lor sunt interzise, indiferent de regimul juridic al acestora”, stabileste unul dintre amendamentele promovate de guvern.

„Speram ca prin promovarea acestor amendamente sa inceteze speculatile imobiliare dezvoltate in jurul terenurilor amenajate ca gradini zoologice, a caror destinatie nu mai poate fi schimbata acum decat in cazul transformarii gradinilor zoologice in gradini botanice sau spatii verzi”, a declarat Lucia Ana Varga, secretar de stat in Ministerul Mediului.

Conform datelor din iulie 2008, in Romania exista 33 de gradini zoologice si acvarii publice, din care 14 detin autorizatii de mediu, iar 10 se afla in procedura de autorizare sau reautorizare.

spot_img

Ultimele știri