Romania libera, Dobrogea: Managementul gunoaielor, un amestec de masuri proaste si ezitari

Dupa doi ani de intarzieri, Primaria Galati a demarat proiectul ISPA in valoare de 15 milioane de euro pentru managementul deseurilor menajere, in cadrul caruia va fi construita o statie de sortare si compostare a deseurilor si va fi infiintata o groapa de gunoi ecologica. Lucrarile vor fi executate de un consortiu format din firma Mesogeos din Grecia, care va primi 9,9 de euro pentru construirea noii gropi de gunoi, si Valceana SA din Galati, care va primi 4,6 milioane euro pentru contruirea statiei de sortare-compostare.

Lucrarile vor incepe in cursul lunii august si vor fi finalizate la inceputul anului 2010. Firma greaca are o experienta de peste doua decenii in domeniu si a infiintat peste 20 de gropi de gunoi ecologice in Grecia, printre care cele din Atena si Salonic. Pana aici ar fi "stirea pozitiva".

Urmeaza, insa, doua "stiri negative". Prima dintre ele este ca primarul Galatiului, Dumitru Nicolae, nu a reusit sa gaseasca o locatie optima pentru noua groapa de gunoi, amplasand-o langa cea veche, la iesirea din oras, in apropierea soselei Galati-Tecuci.

Practic, va fi "mutata" mai aproape de oras. Mai exista un coz similar cu cel de la noua groapa de gunoi, pentru ca in cartierul Dunarea, primaria condusa de Dumitru Nicolae a construit un punct de colectare a gunoiului peste mormantul unui nobil roman, din sec. IV d.Hr. Cealalta "stire negativa" este ca Primaria Galati va mai amana inca vreo doi ani introducerea colectarii selective a deseurilor menajere la Galati.

Deocamdata, primarul Dumitru Nicolae isi propune ca simultan cu cheltuirea celor 15 milioane de euro din programul ISPA, Primaria Galati sa incerce sa vada in ce masura va fi posibila si la Galati colectarea selectiva a deseurilor, lansand un proiect pilot in cartierele Tiglina 1, Micro 38 si Cartierul ANL din gara, prin care va fi testata reactia populatiei la colectarea selectiva. Deocamdata, singurul loc din Galati unde se face colectare selectiva a gunoaielor este Gara de Calatori, dar meritul nu este al primarului Dumitru Nicolae, ci al Regionalei CFR.

UNDE
” Amplasamentul noii gropi de gunoi "ataca" zona in care au fost descoperite vestigii romane din perioada sec. VI i.Hr. – sec. IV d.Hr. In zona se afla castrul roman de la Barbosi, un castelum ce atesta existenta unei dave dacice inainte de anul 107 d.Hr. si a unei asezari daco-romane, iar chiar in zona in care va fi construita noua groapa de gunoi se afla o prima necropola, in care a fost descoperit mormantul lui Inocens, un cavaler geto-dac crestinat. Prin stabilirea amplasamentului gropii de gunoi in acea zona, primarul Dumitru Nicolae isi continua distrugerile sistematice ale vestigiilor daco-romane, dupa ce in urma cu cinci ani a excavat o parte dintr-o a doua necropola romana, pentru a folosi pamantul ca umplutura la temelia blocurilor ANL din Cartierul Siret.

spot_img

Ultimele știri