Romania libera, Dobrogea: ArcelorMittal Galati, intre amenzi si modernizare

Inspectorii de la garda de Mediu Galati au aplicat administratiei Combinatului siderurgic ArcelorMittal o amenda de 200.000 lei pentru depasirea nivelului admis de norme la emisiile de noxe la bateriile de cocsificare de la Uzina Cocso-Chimica. Noua amenda a fost aplicata la finalul unui control efectuat de Garda de Mediu pentru verificarea modului in care sunt aplicate masurile stabilite la controalele anterioare si a stadiului masurilor de protectia mediului impuse combinatului la eliberarea conditionata a autorizatiei integrate de mediu. In primele sase luni ale acestui an, comisarii de mediu au aplicat in domeniul metalurgiei si siderurgiei 11 amenzi, in valoare totala de 300.000 lei. In opinia sefului Garzii de Mediu Galati, Daniel Tudorache, "cea mai poluanta sectie, in momentul de fata, este Uzina Cocso-Chimica, unde instalatiile de desulfurare si de purificare sunt fie colmatate, fie corodate, astfel incat gazul nu se mai raceste suficient, ceea ce face ca bateriile de cocsificare sa nu mai functioneze la parametri normali".

Aceasta stare de fapt este o consecinta a faptului ca timp de zeci de ani utilajele combinatul au fost destinate productiilor-record, dar nu au fost facute nici un fel de modernizari, iar investitiile in programe de mediu facute de noul proprietar nu pot reduce rapid nivelul ridicat al poluarii. Compania a modernizat bateriile de cocsificare nr. 2 si nr. 4, precum si furnalele nr. 4 si nr. 5. Anul trecut, ArcelorMittal Galati a inceput un program de investitii de 122 milioane dolari pentru doua proiecte tehnologice, reconstructia bateriei de cocsificare nr. 1, in valoare de 82,5 milioane dolari si modernizarea unitatii chimice de la Uzina Cocso-Chimica, in suma de 40 milioane dolari. La noua baterie de cocsificare vor fi implementate cele mai bune tehnologii mondiale, aceasta urmand sa aiba o capacitate de productie de 700.000 tone pe an, dubla fata de capacitatea vechii baterii, care producea 340.000 tone pe an.

Solutia

Reconstruirea bateriei de cocsificare a va fi gata in luna iunie 2009, in acest moment fiind in stadiul proiectarii de inginerie si design. In perspectiva realizarii acestui proiect, peste 50 de specialisti de la Uzina Cocso-Chimica de pe platforma combinatului galatean au vizitat Combinatul Siderurgic din Zdzieszowice (Polonia), pentru a se familiariza cu functionarea acest nou tip de baterie de cocsificare. Modernizarea instalatiei de tratament a gazului de cocs si schimbarea tehnologiei utilizate in prelucrarea amoniacala si in desulfurare la Sectia Chimic din cadrul Uzinei Cocso-Chimice va fi finalizata la sfarsitul anului 2008 sau in primul trimestru al anului 2009.

Pentru mai multe informatii viziteaza Romania libera, Dobrogea

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri