Ploile cazute toata noaptea au acoperit de ape aproape tot judetul Suceava. Digul de aparare al orasului s-a fisurat, iar apa a intrat in mai multe gospodarii, in bazarul orasului si pe cateva platforme industriale. Peste 400 de gospodarii au fost inundate.
Satul Tibeni a fost izolat de comuna Satu Mare dupa ce raul Suceava, care trece prin zona, a iesit din matca. Peste 150 de locuinte au ramas izolate. "Suntem nenorociti, intr-o clipa apa ne-a luat totul. Acum a ajuns pana la nivelul acoperisului. Ne adapostim prin poduri si prin copacii mai inalti si asteptam sa vina cineva sa ne scape", a declarat unul dintre localnici. Dupa ce au incercat sa salveze oamenii cu barcile, de-abia ieri, in jurul amiezii, Ministerul Reformei Administrative si Internelor a trimis un elicopter, drumul de acces fiind rupt de apele revarsate ale raului. Din pacate, pentru un copil din Itcani, care s-a inecat ieri in apele involburate ale raului Suceava, salvarea a venit prea tarziu. Panica a inceput dupa ora pranzului, cand autoritatile au anuntat ca raul Suceava, intre statiile Tibeni si Itcani, a depasit debitul istoric (un debit care se inregistreaza o data la 100 de ani) cu circa 100 mc/s.
Debitul atins la Itcani a fost de 1.560 mc/s, fata de 1.000 mc/s, cat a fost in 2005. Comunele Dornesti si Fratauti au fost si ele inundate. Digul de protectie din Horodni a cedat. La Sucevita si Putna autoritatile au evacuat zeci de familii. La Tarnita, pompierii au scos apa din iazul de decantare de teama ca un perete de steril s-ar putea prabusi. Podul din Marginea a cedat, iar apele Sucevitei s-au umflat si au distrus pilonul central de sustinere. Stalpul s-a scufundat cativa metri, iar podul s-a rupt in doua. Nici maramuresenii nu au scapat de urgia apei. Zeci de localitati au fost inundate, iar sute de case, izolate.
Ploile abundente care au atins debitul maxim de 100 de litri pe metru patrat in decurs de doua ore au rupt peste 13 km de strazi. Un barbat de aproximativ 60 de ani a fost gasit mort, dupa ce a fost surprins de ape. Raul Viseu a iesit din matca si a indundat 50 de locuinte, alte cateva sute de gospodarii ramanand izolate in orasul Borsa. Pagube agricole au fost inregistrate si in comuna maramureseana Remesi, aflata la granita dintre Romania si Ucraina, dupa ce debitele crescute ale raului Tisa au rupt digul de aparare in doua locuri si au inundat sute de hectare de teren.
Cod rosu
16 comune din Suceava si 7 din Neamt vor fi afectate de codul rosu. Atentionarea este valabila pana astazi in jurul amiezei pe raurile Suceava si Siret, unde exista riscul de a se depasi cotele de pericol. In acest timp pot avea loc viituri majore. In bazinele hidrografice Siret (Suceava, Moldova, Bistrita, Trotus, Barlad si afluentii lor) si Prut (Prut sectorul Oroftiana-Radauti, Jijia si afluentii sai) se vor produce scurgeri de apa importante de pe versanti, torenti, paraie si cresteri rapide de debite si niveluri, cu posibile depasiri ale cotelor de inundatie. Hidrologii mentin si avertizarea cod portocaliu pe raurile din bazinele hidrografice Viseu, Iza si Tisa. Codul galben vizeaza Bistrita-Nasaud si Vaslui. Potrivit ANM, cantitatile de apa in zonele mentionate vor fi de peste 25-30 de litri pe metru patrat si, izolat, vor putea ajunge pana la 50 de litri pe metru patrat.