Romania Libera: Comisia Europeana vrea sa interzica tarilor UE sa-si exporte deseurile nucleare

Tarile membre UE nu vor mai avea voie sa-si exporte deseurile nucleare in alte tari, potrivit unei noi propuneri prezentate miercuri de Comisia Europeana. Romania se afla printre cele cateva tari foste comuniste, care au trimis reziduurile nucleare in trecut in Rusia, relateaza NewsIn.

In prezent, potrivit legislatiei in vigoare, daca statele UE nu doresc sa depoziteze resturile combustibilului nuclear si deseurile radioactive pe teritoriul propriu, pot plati tari din afara blocului european care sa preia aceste ramasite. Comisarul UE pentru energie, Guenther Oettinger, vrea sa puna capat insa acestei practici.

"Nu vrem sa exportam deseuri nucleare in tari care nu sunt membre UE, aceasta este o solutie ieftina (…), dorim ca deseurile nucleare sa ramana in totalitate pe teritoriul nostru, ceea ce inseamna ca fiecare isi asuma responsabilitatea pentru propriile reziduuri", a declarat Oettinger.

Oficialii UE au reamintit ca reziduurile nucleare din cateva foste state comuniste – intre care Romania, Cehia, Slovacia si Letonia – au fost trimise in trecut in Rusia, unde standardele de siguranta sunt considerate mai putin severe decat in comunitatea europeana.

Moscova recuperase, pana la 1 septembrie anul acesta, 1,3 tone de uraniu puternic imbogatit – combustibil nou sau combustibil uzat – provenind de la reactoarele de cercetare de fabricatie rusa din strainatate, inclusiv din Romania. Tara noastra, cu sprijinul SUA, si-a evacuat in Rusia, in 2009, intregul stoc de uraniu puternic imbogatit (peste 50 de kilograme). Acest combustibil se afla la reactorul de cercetare de la Pitesti si la reactorul nuclear de cercetare de la Magurele.

Comisarul Oettinger a prezentat miercuri un proiect de directiva care ar obliga guvernele UE sa se ocupe de reziduurile radioactive pe termen lung – in prezent acestea sunt depozitate in facilitati provizorii care au o durata de viata de 50-100 de ani. CE doreste ca acestea sa fie ingropate la sute de metri sub pamant.

Cele 14 tari UE care folosesc in prezent energie nucleara – Franta, Spania, Marea Britanie, Germania, Olanda, Belgia, Suedia, Finlanda, Cehia, Slovacia, Ungaria, Slovenia, Romania si Bulgaria – vor fi afectate cu precadere de noua reglementare. Polonia si Italia intentioneaza, la randul lor, sa dezvolte energia nucleara.

Citeste articolul in Romania Libera

spot_img

Ultimele știri