Acvilele tipatoare mici au pornit in migratia anuala spre Africa. Gratie unui proiect pe fonduri europene in valoare de peste trei milioane de euro, Agentia Regionala pentru Protectia Mediului Sibiu, Grupul Milvus si Societatea Ornitologica Romana, acvila tipatoare mica ar putea scapa de extinctie.
Din mai pana in iunie, membrii Grupului Milvus au reusit sa prinda sase acvile tipatoare mici, specie pe cale de disparitie, si sa le monteze transmitatoare prin satelit.
Cu ajutorul acestor dispozitive, micutele pasari vor putea fi urmarite in permanenta, iar datele vor fi folosite pentru conservarea speciei. Insa cea mai spectaculoasa parte a proiectului este urmarirea migratiei celor sase acvile. Trei emitatoare au fost montate pe pasari adulte, iar trei pe pui.
O pasare botezata Adel este cea mai grabita dintre acvile. A ajuns deja in Siria dupa ce a trecut prin Bulgaria si Turcia.
Pasarea zboara cu 45 de kilometri pe ora si in doua saptamani ar trebui sa ajunga in sud-estul Africii. Pentru micutele pasari plecate din apropierea Sibiului urmeaza portiune cel mai dificil de traversat a acestui periplu, „zona mortii", asa cum este supranumita zona Asiei Mici.