Romania libera: 500 de pomi fructiferi din Baneasa au fost taiati, peste noapte, de rechinii imobiliari

Peste 500 de pomi fructiferi din Statiunea de Cercetare Pomicola Baneasa au fost taiati ilegal in noaptea de joi spre vineri. Mai multe persoane neidentificate au patruns prin efractie pe terenul statiunii si au distrus plantatia de meri.

Cei aproape 20 de paznici angajati ai Statiunii de Cercetare Pomicola Baneasa nu reusesc sa faca fata atacurilor nocturne ale celor care vin sa taie pomi. "Azi dimineata nu am descoperit nimic distrus, nici portile, nici gardul. Paznicii spun ca nu au vazut nimic. Nu avem camere de supraveghere pentru ca in livada nu exista curent electric si nici nu ne permitem sa cumparam asemenea echipamente", a declarat doctor inginer Adela Barbulescu, managerul unitatii. Politia, chemata la fata locului, a precizat doar ca persoane necunoscute au taiat pomii pe care apoi i-au lasat in curtea instututiei.

Conducerea statiunii a afirmat ca de la inceputul acestui an s-au petrecut sase incidente asemanatoare, iar vinovatii nu au fost pedepsiti. In toate cazurile, s-a actionat noaptea si Politia nu a reusit sa faca nimic, dupa cum afirma angajatii statiunii.

Retrocedari pe banda rulanta

Taierile masive de pomi din Statiunea Baneasa au la baza interesele imobiliare mari din zona. Conducerea statiunii a explicat ca mai multe persoane au fost puse in posesie cu diverse suprafete de teren, desi acolo este domeniu public. Retrocedarile s-au facut pentru proprietari care si-au notificat suprafetele detinute anterior nationalizarii si care in prezent nu pot fi restituite in natura din diverse motive. Astfel, in loc sa primeasca compensatii in bani sau actiuni la Fondul Proprietatea, acestia au primit terenuri in Statiunea Baneasa. Imediat dupa ce au intrat in posesia lor, le-au vandut si operatiunea s-a petrecut de mai multe ori, astfel incat in prezent nici nu se mai stie exact cui apartin terenurile. Unii au reusit chiar sa obtina certificate de urbanism, cum este cazul SC Eka Development SRL.

Conform acestui act, pe terenul amplasat pe strada Bucuresti-Ploiesti nr. 69P se propune amplasarea unor locuinte cu noua etaje. Conducerea Statiunii a declarat ca terenul pentru care s-a eliberat certificatul de urbanism le apartine, de fapt, si adresa postala corecta este Ion Ionescu, de la Brad nr. 4.

Zona trebuia sa ramana verde

Terenul pe care se afla in prezent Statiunea de Cercetare Pomicola Baneasa a apartinut initial contesei de Montesquieu, care si-a dorit ca zona sa ramana verde dupa ce a donat-o statului. Printr-un decret din 1932, Institutul de Cercetari Agronomice al Romaniei a fost improprietarit cu 40 de hectare, iar actul respectiv preciza ca terenul este inalienabil, fara a putea fi instrainat nici macar partial, el ramanand destinat cercetarii. La inceput pepiniera, livada a fost transformata apoi in statiune de cercetare in 1940. Urmasul Institutului de Cercetari Agronomice al Romaniei, Academia de stiinte Agricole sI Silvice, a depus documentele necesare la Primaria Sectorului 1 pentru revendicarea suprafetei, fara a obtine nimic pana in prezent.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri