România s-ar putea baza pe energia din cărbune în următoarea decadă. Care sunt planurile pentru regenerabile

Anul în curs a marcat o schimbare majoră a principalei surse de energie electrică a României. Dacă în anii anteriori hidrocentrale erau principalele capacități de producție a energiei, în 2017 cea mai mare parte a acesteia a venit din termocentralele pe cărbune, a declarat, luni, în cadrul unei conferințe, Toma Petcu, ministrul Energiei.

energie cărbune regeneabile

Piața ne-a arătat foarte clar că România este în continuare dependentă, pe o perioadă mult mai lungă, de producția energiei electrice pe bază de cărbune. Dacă în acest an vorbim că cea mai mare parte a producției este pe cărbune și nu pe hidro, ca în anii anteriori, ne arătă în continuare că, față de ce s-a stabilit în Strategia energetică anterioară, cel puțin pe o perioadă de 10 – 15 ani, ar trebui să mergem pe producția de energie electrică pe cărbune”, a spus ministrul Energiei.

Romania va continua sa se foloseasca de carbune

Toma Petru a precizat că ministerul pe care îl conduce are în vedere continuarea dezvoltării de noi capacități de producere a energiei din suse regenerabile, atât prin prisma noilor ținte venite dinspre Comisia Europeană, dar și din cauza faptului că energia regenerabilă este cea mai ieftină.

De fiecare dată când a fost produsă la capacități maxime, mă refer la eoliană și la hidro, s-au simțit scăderi mari de valori, cel puțin pe piețele secundare cum ar fi PZU”, a explicat ministrul.

Sprijin pentru dezvoltarea capacităților de stocare

Cu toate acestea, Toma Petcu a ținut să sublinieze faptul că sprijinul principal va fi focusat pe dezvoltarea de capacități de stocare a energiei regenerabile pentru a limita vulneabilitățile generate de condițiile meteo.

Să stocăm această energie și să o vindem în sistem când producția este mai scăzută”, a precizat Petcu.

Ministrul Energie este de părere că este mult mai important să se acorde un sprijin pe capacitățile de stocare decât pe partea de producuție a energie verzi.

Cred că, în primul rând, cu ajutorul colegilor de la Transelectrica, trebuie să creăm rețele noi de interconectare și de acoperire a întregii zone în care se pot dezvolta energiile regenerabile, dar în parale să sprijinim, sub o formă stabilită, capacitățile de stocare.  Eu consider că, dacă putem să dezvoltăm cele două lucruri, stocare și rețelele noi, prin care cei care produc energie verde să se conecteze la sistemul de transport național, acestea vor încuraja relansarea investițiilor în domeniul energiilor regenerabile. Punctul forte îl reprezintă stocarea, care poate fi cheia viitorului, pe lângă eficiență energetică și investiții în noi capacități”, declarat ministrul Energie.

UE trebuie să închidă toate centralele pe bază de cărbune până în 2030

spot_img

Ultimele știri