Romania va respecta politicile Uniunii Europene cu privire la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera si adaptarea la efectele schimbarilor climatice, se arata intr-un comunicat al Ministerului Mediului.
In urma participarii ministrului Nicolae Nemirschi la reuniunea informala a ministrilor mediului din statele membre ale Uniunii Europene (UE), care s-a desfasurat la Praga, in perioada 14-15 aprilie, autoritatile romane au marsat pe ideea implementarii pachetului legislativ al UE ‘Energie – schimbari climatice’, convenit in decembrie 2008, act care constituie cadrul legal pentru ca Uniunea sa-si indeplineasca pana in 2020 angajamentul independent de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera cu 20 la suta fata de nivelul din 1990.
In timp ce prima sesiune a reuniunii de la Praga a fost alocata discutiilor pe marginea masurilor de adaptare la efectele schimbarilor climatice, cea de-a doua parte a fost dedicata analizei stadiului negocierilor internationale in domeniul schimbarilor climatice, pentru stabilirea unui acord post-2012. In acest context, Romania si-a propus sa mearga mai departe, prin elaborarea unui Plan National de adaptare la acest fenomen, se arata in informarea oficiala a ministerului de resort. De altfel, la nivel national, autoritatile au demarat, deja, pregatirea si implementarea unor actiuni concrete in domeniul adaptarii la efectele schimbarilor climatice. Primul pas in acest domeniu s-a materializat prin ‘Ghidul privind adaptarea la efectele schimbarilor climatice’, adoptat la sfarsitul anului trecut. Pe agenda reuniunii Consiliului Informal de Mediu (CIM) organizata in Cehia s-au discutat si planurile de pregatire celei de-a 15-a Conferinte a Partilor la Conventia-cadru a Natiunilor Unite asupra Schimbarilor Climatice (UNFCCC), care va avea loc la Copenhaga, in perioada 7-18 decembrie 2009.
CIM este principalul organism de decizie al UE si are rolul de a supraveghea dezvoltarea durabila, armonioasa si echilibrata a activitatilor economice si sociale, cu respectarea legislatiei si a standardelor pentru protectia mediului.