România, condamnată de Curtea de Justiţie a UE pentru poluarea din Bucureşti

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a condamnat joi România pentru că nu a luat măsuri pentru a combate poluarea din Bucureşti, potrivit minutei de şedinţă.

România a fost trimisă în judecată de Comisia Europeană, care a cerut constatarea eşecului în îndeplinirea obligaţiilor asumate prin tratatul de aderare. Mai precis, Comisia Europeană reclamă că valorile – limită pentru concentraţiile de PM10 (pulberi fine cu efecte nocive asupra sistemului respirator) au fost depăşite sistematic şi persistent în Bucureşti din 2007 şi până în 2014 inclusiv.

În decizia CJUE nu este stabilită o amendă ce ar trebui plătită de România pentru încălcarea tratatului şi legislaţiei europene privind calitatea aerului, ci doar obligaţia de a le respecta.

În ianuarie, ministrul Mediului avertiza că România riscă să plătească amenzi între 100.000 şi 400.000 din cauza poluării din Bucureşti, în procedura de infringement pe mediu a Comisiei Europene, transmite G4media.

Decizia CJUE:

România, pe de o parte, prin nerespectarea sistematică şi persistentă, din anul 2007 şi până cel puţin în anul 2016, a valorilor‑limită zilnice pentru concentraţiile de PM10 şi prin nerespectarea sistematică şi persistentă, din anul 2007 şi până în anul 2014 inclusiv, cu excepţia anului 2013, a valorilor‑limită anuale pentru concentraţiile de PM10 în zona RO32101 (Bucureşti, România), nu şi‑a îndeplinit obligaţiile care îi revin în temeiul articolului 13 alineatul (1) din Directiva 2008/50/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 21 mai 2008 privind calitatea aerului înconjurător şi un aer mai curat pentru Europa coroborat cu anexa XI la aceasta şi, pe de altă parte, nu şi‑a îndeplinit, în ceea ce priveşte această zonă, începând din 11 iunie 2010, obligaţiile care îi revin în temeiul articolului 23 alineatul (1) din această directivă coroborat cu anexa XV la aceasta, în special obligaţia prevăzută la articolul 23 alineatul (1) al doilea paragraf din directiva menţionată, de a se asigura că perioada de depăşire este cât mai scurtă cu putinţă.

Puteti citi textul deciziei CJUE integral AICI.

Reacţia ministrului Mediului

Ministrul Mediului, Costel Alexe, anunță că „era previzibilă” condamnarea României la Curtea de Justiție a UE.

„O ţară întreagă condamnată din cauza unei administraţii locale iresponsabile. Era de așteptat pentru că exista în la primarie un plan zero pentru mediu. Cerem un plan de măsuri pe termen scurt. Deocamdată, hotărârea Curții nu prevede sancțiuni. Primăria trebuie să aplice un plan de măsuri, decizia de azi nu prevede un plan până la care să fie implementate aceste măsuri”, a spus Costel Alexe, într-o conferință de presă.

Ministrul Mediului a adăugat că nu există sancțiunii pentru cetățenii români.

În acest context, ministrul de resort solicită Primăriei Capitalei întocmirea unui plan de urgenţă pentru reducerea poluării şi arată că, în caz contrar, Comisia Europeană poate declanşa o nouă procedură de infringement care poate costa România o sumă forfetară minimă de 1,6 milioane de euro.

„Cerem Primăriei Municipiului Bucureşti un plan de urgenţă? pe termen scurt. Cerem ceea ce am cerut încă de la preluarea mandatului, să vină cu soluţii concrete care să ne ducă în situaţia să reducem poluarea în Municipiul Bucureşti şi această cauză a României la Bruxelles să fie clasată. Deocamdată, Hotărârea Curţii nu prevede sancţiuni. Din fericire, bucureştenii sunt feriţi de costuri mai mari de viaţă, din cauza unei administraţii locale iresponsabile. Însă Primăria Municipiului Bucureşti trebuie să implementeze măsuri imediate care să ducă la reducerea poluării cu PM10 în Capitala României. Decizia de astăzi nu prevede un termen până la care Primăria Municipiului Bucureşti să se conformeze acestei condamnări, însă toată lumea trebuie să ştie că, dacă Primăria nu ţine sub control emisiile de PM10, Comisia poate declanşa o nouă procedură de infringement care poate costa, de data asta. Pentru cauza României suma forfetară minimă care poate fi propusă este de 1,6 milioane de euro, iar penalităţile pe zi pot varia de la circa 2.000 de euro şi 120.000 de euro pe zi”, a subliniat oficialul.

Acesta a menţionat, totodată, că planul de măsuri al Primăriei Generale are un grad de implementare zero şi termene de finalizare expirate de mai bine de un an.

spot_img

Ultimele știri