Asociația pentru Colectarea și Distribuția Alimentelor va înființa în România o bancă de alimente. Prin intermediul acesteia, o parte dintre alimentele care acum ajung la groapa de gunoi vor fi donate către ONG-uri capabile să le redistribuie către persoane defavorizate.
Asociația pentru Colectarea și Distribuția Alimentelor a fost creată în luna iulie 2016, special pentru a înființa o bancă pentru alimente în România. La ora actuală, suntem una dintre puținele țări din Uniunea Europeană în care nu există încă o astfel de instituție.
Reprezentanții Asociației pentru Colectarea și Distribuția Alimentelor și-au propus să își înceapă activitatea în București și Ilfov, apoi să se extindă în restul țării. Cu ajutorul băncii, vor să faciliteze gratuit transferul alimentelor care nu mai pot fi comercializate, dar sunt încă potrivite consumului, de la retaileri și producători către organizații non-guvernamentale capabile să le valorifice. Astfel, se creează cadrul necesar pentru aplicarea legii privind evitarea risipei alimentare, adoptată recent de Parlament.
În ce stadiul este proiectul băncii pentru alimente
În acest moment, inițiatorii caută un depozit și parteneri cu ajutorul cărora să poată pune în aplicare proiectul. Pentru a putea funcționa, asociația se va baza pe voluntari și pe sponsorizări, la fel ca băncile deja existente în alte țări din Europa. De aceea, Gabriel Sescu, Președintele Asociației, a făcut un apel către retaileri și alți posibili parteneri:
Avem nevoie de un parteneriat cu agenții economici care să înțeleagă munca noastră și finalitatea muncii noastre și care, prin programele pe care le au ei de implicare socială, să ne ajute. Vom avea o poziție neutră, pentru a putea colabora cu toți retailerii, fără vreun parteneriat de exclusivitate. Este important să primim alimente de la toți, ca într-o zi să avem în depozit diferite produse de la diferiți furnizori, astfel încât beneficiarul finalsă aibă acces la produse variate.
Vor putea beneficia de produse ONG-urile care oferă servicii copiilor, tinerilor, vârstnicilor sau familiilor defavorizate. Acestea vor putea prelua gratuit produse cu erori de ambalare, produse din promoții încheiate, mostre, produse comercializate cu ocazii speciale sau cele aflate în apropierea datei de expirare.
De ce România are nevoie de o bancă de alimente
Potrivit inițiatorilor proiectului băncii de alimente, în România, se aruncă anual 2.2 milioane de tone de mâncare. 49% din această cantitate este risipită în gospodării, estimându-se că fiecare locuitor aruncă aproximativ 250 de kilograme. În același timp, 5 milioane de români sunt în pragul sărăciei și 66% dintre familiile din mediul rural nu își pot asigura hrana zilnică.
Cifrele ne plasează pe locul 9 la nivel european, cu mult peste media de alimente risipite, de 179 de kilograme. Comisia Europeană estimează o risipă alimentară de 100 de milioane de tone în spațiul comunitar, ceea ce reprezintă un procent îngrijorător din cantitatea totală de mâncare produsă: 50%. Comparativ, la nivel mondial se risipește o treime din hrana produsă.
Soluții pentru valorificarea acestor alimente există. Înființată acum 30 de ani, Federația Europeană a Băncilor de Alimente (FEBA) reunește 271 de bănci alimentare din 23 de țări europene. Anual, reușește să redistribuie în jur de 500.000 de tone de alimente, în colaborare cu peste 31.000 de organizații non-guvernamentale, către 5.7 milioane de beneficiari finali. Modelul lor de business va fi aplicat și de Asociația pentru Colectarea și Distribuția Alimentelor, prin banca pe care o vor gestiona în România.