România avansează spre locuințe și sedii de firmă sustenabile

România înregistrează un avans semnificativ în direcția locuințelor și sediilor eficiente energetic și inteligente, 2024 fiind un an record pe piața instalațiilor pentru independență energetică. Cererea pentru sisteme fotovoltaice, pompe de căldură și baterii de stocare reflectă interesul tot mai mare pentru soluții eficiente și ecologice.

Soluțiile complete pentru independența energetică prind avânt. Investitorii nu își optimizează, astfel, costurile pe termen lung.

În plus, își pregătesc și infrastructura pentru viitor. Această tendință nu doar că răspunde nevoii de sustenabilitate, dar permite și transformarea locuințelor și sediilor de firmă în spații inteligente.

Programul Electric UP, dedicat IMM-urilor, facilitează o tranziție mai rapidă către independența energetică la nivel național, sprijinind astfel dezvoltarea sustenabilă a economiei.

În paralel, prin intermediul programului Casa Verde 2024, cererea pentru sisteme complete de independență energetică a crescut de două ori față de anul precedent, înregistrând, astfel, cea mai mare solicitare.

  • Din ce în ce mai mulți beneficiari Casa Verde vor să instaleze sisteme fotovoltaice pentru a avea consum zero la energie, nu doar să acopere consumul minim pe timp de zi.
  • Beneficiarii sunt dispuși să investească suplimentar, cu până la 5.000 de euro, pentru a obține 20 kWh din panouri fotovoltaice, pe lângă finanțarea oferită de stat.
  • Programul Electric UP din acest an finanțează și pompele de căldură, un mare avantaj în obținerea independenței energetice.

Cererea pentru pompe de căldură a crescut de 4 ori în ultimii doi ani față de anii anteriori, conform Nexo Group, companie de dezvoltare imobiliară și de instalații pentru construcții.

Cât costă o casă independentă energetic?

Recent, în contextul creșterii cererii, costurile pentru instalațiile de case eficiente energetic au început să scadă.

Acestea variază în funcție de capacitatea de kilowați aleasă și de necesarul pentru independența energetică.

  • Pentru un sistem care include panouri solare, pompe de căldură, baterii și manoperă, costul pentru o casă cu etaj, având o suprafață de 100 mp, se situează în jurul valorii de 15.000 de euro pentru asigurarea independenței energetice.
  • În cazul unei locuințe de 200 mp, costul total poate ajunge la 25.000 de euro pentru un sistem de 10 kW, suficient pentru a acoperi necesarul de energie și a asigura consum zero.

Cumpărătorii care aleg cele mai frecvente instalații complete pentru independența energetică sunt românii din zonele metropolitane, cum ar fi București și Ilfov, precum și din orașe mari și medii, inclusiv zonele suburbane din Cluj, Iași și Timișoara.

De asemenea, se observă un interes în creștere în mediul rural, în județe precum Bacău, Giurgiu, Ialomița, Prahova și Argeș, unde prețurile accesibile ale terenurilor facilitează investiții mai substanțiale în tehnologii ecologice.

Această tendință reflectă dorința de a adopta soluții durabile pentru o energie mai eficientă și mai responsabilă din punct de vedere ecologic.

Programul Electric UP accelerează tranziția către independență energetică

În fiecare an, programul Electric UP, destinat firmelor, a avut un impact semnificativ asupra accelerării tranziției către independența energetică.

Ciclul 2 al programului Electric UP 2024 se desfășoară în perioada 14 octombrie – 13 decembrie, oferind IMM-urilor și operatorilor din sectorul HoReCa șansa de a accesa finanțări de până la 150.000 de euro fiecare.

Această sumă poate fi utilizată pentru instalarea de panouri fotovoltaice, stații de încărcare pentru vehicule electrice și pompe de căldură, contribuind astfel la atingerea independenței energetice și la promovarea unor practici de afaceri mai durabile.

Proiectele depuse în cadrul programului sunt eligibile cu o contribuție proprie de 25% din valoare, având în vedere anumite criterii ce trebuie îndeplinite pentru a obține un punctaj maxim.

Astfel, firmele trebuie să instaleze panouri fotovoltaice cu o putere cuprinsă între 27 kWp și 150 kWp, stații de reîncărcare pentru vehicule electrice și hibride plug-in, cu o putere minimă de 22 kW, și sisteme de stocare a energiei cu o capacitate de cel puțin 30% din puterea instalată a panourilor fotovoltaice.

De asemenea, sunt acceptate și sisteme alternative de încălzire și răcire, precum pompele de căldură, care pot constitui până la 30% din valoarea totală a proiectului.

„Firmele investesc în clădiri de birouri cu consum zero la energie și sedii inteligente, iar această tendință reflectă interesul pentru crearea unui mediu de lucru modern și confortabil pentru angajați și preocupările ridicate pentru sustenabilitate”, explică Sorin Lăpădatu, fondator NEXO Group.

România avansează spre case inteligente

Piața românească îmbrățișează din ce în ce mai mult soluții ecologice și tehnologii pentru case verzi, progresând spre dezvoltarea de locuințe și sedii de firmă inteligente.

În viitoarele ansambluri rezidențiale, apar tot mai multe locuințe inteligente, dar există și o cerere crescândă pentru modernizarea clădirilor vechi în acest sens.

În paralel, tot mai multe companii își propun să transforme sediile în spații inteligente, integrând tehnologii moderne care să îmbunătățească eficiența și confortul.

O construcție inteligentă, fie că este vorba de o locuință sau de un birou, integrează tehnologii de ultimă generație, cum ar fi sisteme de izolație de înaltă performanță, feronerie cu geam triplu, panouri solare, pompe de căldură și ventilație cu recuperare de căldură.

De asemenea, se aplică soluții de răcire în tavan, iar tehnici și materiale specializate sunt utilizate pentru a asigura impermeabilitatea și izolarea față de factorii externi, precum apă, aer, vânt, praf și zgomot.

Aceste caracteristici contribuie la dezvoltarea unor spații care sunt nu doar ecologice, ci și extrem de eficiente din punct de vedere energetic.

 

#independentaenergetica #cladiriverzi #caseinteligente #panourifotovoltaice #pompedecaldura #bateriidestocare #managementulresurselor #greenbuildings #smarthomes #renewableenergy #energyefficiency #greentech #stiriverzi #greennews

spot_img

Ultimele știri