Romania are putine depozite conforme de colectare a deseurilor

In Romania exista, la nivel national, un numar considerabil de depozite nefunctionale, unde sunt aruncate deseuri rezultate din activitatea celor care opereaza in industria petroliera, chimica, metalurgica si energetica, au avertizat, joi, reprezentanti ai Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului (ANPM), intr-un seminar, informeaza Agerpres.

Oficialii Agentiei au recunoscut faptul ca, pana in prezent, nu s-au gasit solutii de inchidere a acestor locatii sau, in ultima instanta, de valorificare a deseurilor depozitate. Potrivit sefului Directiei Deseuri si Substante Periculoase (DDSP) din cadrul ANPM, Adriana Amarandei, peste 40% dintre deseurile industriale existente in Romania provin din domeniul extractiv.

La nivelul anului 2004, pe teritoriul Romaniei erau consemnate un numar de 230 depozite industriale colectoare de deseuri, dintre care foarte putine respectau Directiva Europeana. "Din datele statistice intocmite de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, reiese ca, la nivelul anilor 2003-2004, din cele 230 de depozite existente in Romania, numai sapte indeplineau normele europene", a declarat Amarindei.

Reprezentanta ANPM a precizat ca este vorba despre sase depozite ce apartin operatorilor care isi recicleaza deseurile in regim propriu, si inca unul cu destinatie zonala, localizat la Slobozia, care primeste produse reciclabile de la terti. Amarindei a adus in discutie si situatia depozitelor municipale, capitol la care Romania mai are mult de lucru. "Tot la nivelul anului 2004, au fost inventariate 160 de depozite municipale neconforme cu dispozitiile europene. Dintre acestea, doar 24 indeplinesc conformitatea ceruta de Bruxelles", a precizat oficialul ANPM.

In Directiva Europeana se mentioneaza ca, in cazul acestor depozite, perioada de gratie expira in anul 2017. Nu la fel se intampla in ceea ce priveste ecologizarea gropilor de gunoi, pentru care Uniunea Europeana a acordat termen Romaniei, 16 iulie 2009. "Romania este nevoita sa respecte calendarul european de ecologizare a gropilor de gunoi. Este vorba despre acele deseuri care prin reciclare pot deveni regenerabile. Acest proces va duce, automat, si la o crestere a costurilor de exploatare prin implementarea de tehnologii si metode de ultima ora", a spus Adriana Amarindei.

In privinta modului in care Romania respecta metodologia de tratare a apelor uzate, sefa DDSP, a spus ca, in urma unui inventar realizat in ultimii trei ani, s-a constatat ca statiile de epurare a apelor autohtone sufera la capitolul tehnologic si metodologic. "Statiile de epurare din Romania duc lipsa de tehnologia care sa le permita tratarea apelor uzate. Nu se fac analize, ci doar estimari a calitatii apelor. Ca atare, este imposibila, de exemplu, utilizarea namolului in agricultura", a declarat Amarindei.

In plus, reprezentantul ANPM a tinut sa precizeze ca, la nivelul Uniunii Europene, tendinta de utilizare a namolului in agricultura este in scadere, ajungand la 40% din totalul deseurilor reciclate folosite. "Romania trebuie sa gaseasca alte solutii in acest sens", a adaugat oficialul Agentiei. ANPM a participat, joi, la seminarul cu tema "Gestionarea deseurilor si a apelor uzate industriale in Romania", eveniment organizat in cadrul targului Romenvirotec 2009, deschis la Romexpo in perioada 1-4 aprilie.

Intalnirea a fost posibila cu sprijinul Misiunii Economice de pe langa Ambasada Frantei la Bucuresti, in colaborare cu Ministerul Mediului. In cei doi ani de la aderarea la Uniunea Europeana (UE), Romania a absorbit aproape 18 la suta din banii alocati pentru mediu de catre Comisia Europeana (CE).

Pana in anul 2013, autoritatile romane din domeniu au la dispozitie 5,6 miliarde de euro, dintre care 4,5 miliarde din partea Fondului European de Dezvoltare Regionala (FEDR) si a Fondului de Coeziune (FC), la care se adauga o cofinantare nationala de aproximativ 1,1 miliarde de euro. Domeniul apelor va beneficia de cea mai mare parte din fondurile europene alocate (60%), prin Programul Operational Sectorial Mediu.

In 2007 si 2008, Romania a primit aprobare din partea CE pentru opt proiecte majore, care insumeaza 850 de milioane de euro. De asemenea, alte 5,2 milioane de euro vor fi alocate pentru alte 30 de proiecte de investitii considerate mai mici. Ministerul Mediului a anuntat ca, pana la finalul anului in curs, a pregatit 80 de proiecte in valoare de peste 5 miliarde de euro.

Foto: www.apmbr.ro

spot_img

Ultimele știri