Romania are “risc mediu” sa fie lovita de un dezastru

Romania are un “risc mediu” sa fie afectata de un dezastru natural, releva cel mai recent raport World Risk Index (WRI) publicat de ONU.

Conform Raportului Mondial al Riscurilor, Romania are un risc de 6,78 la suta, ceea ce o situeaza pe pozitia 82 intr-o ierarhie formata din 173 de tari.

Raportul WRI, realizat de Institutul pentru Mediu si Securitate Umana din cadrul Universitatii Natiunilor Unite, a fost dat publicitatii astazi, 13 octombrie. Aceasta data este declarata Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale.

Incepand din anul 2009, Organizatia Natiunilor Unite foloseste aceasta zi pentru a promova masurile de aparare impotriva dezastrelor naturale si de pregatire a populatiilor pentru astfel de fenomene, la nivel global.

Riscul unei catastrofe depinde si de conditiile economice si sociale

Raportul ONU avertizeaza ca ”riscul de catastrofe naturale al oricarei tari depinde inclusiv de conditiile economice, sociale si institutionale ale societatii sale”.

WRI ierarhizeaza 173 de state in functie de indicatori privind susceptibilitatea structurala, capacitatea de gestionare a unei catastrofe naturale si expunerea la hazarde naturale.

Romania, pe locul 82, este mai expusa riscurilor decat Republica Moldova (108), Botswana (109) si Bulgaria (118). Pentru Bulgaria, riscul unui dezastru natural este de numai 4,56 la suta. Ceva mai expusa decat Bulgaria, dar mai sigura decat Romania, este Ungaria, cu un risc de 5,87 la suta.

Tara europeana cea mai sigura este considerata Islanda, cu un risc de 1,53 la suta.

Pe plan mondial, Qatar este statul cu cel mai scazut risc de dezastre naturale, ocupand pozitia 173 in clasament.

Tara cu cel mai mare risc de dezastre naturale a fost desemnata Vanuatu. Micul stat insular din Oceanul Pacific este lovit frecvent de ciclonuri si este extrem de vulnerabil in fata schimbarilor climatice.

"Mecanismele de reactie la nivel guvernamental si local trebuie sa devina mai eficiente"

Pentru Romania, problemele sunt cunoscute la nivel guvernamental, iar principala institutie responsabila in acest domeniu este Ministerul Mediului si Padurilor.

”Performanta institutiilor este decisiva, atunci cand comunitatile sunt lovite de dezastre naturale. Romania s-a confruntat, din pacate, cu foarte multe astfel de situatii in ultimii ani. Mecanismele de reactie, la nivel guvernamental si local, trebuie sa devina tot mai eficiente. Dar, in acelasi timp, noi ne propunem sa concentram mult mai multe eforturi catre actiunile de prevenire si limitare a efectelor acestor dezastre. Ne luptam sa gasim finantare pentru cat mai multe lucrari, precum perdele forestiere, canale de irigatie, impaduriri ale terenurilor degradate, pentru o mai buna protejare a comunitatilor de efectele inundatiilor, viscolelor, secetei, alunecarilor de teren. In acelasi timp, nu ignoram nici elaborarea unor programe concrete de instruire si participare directa a populatiei la prevenirea si inlaturarea efectelor distructive ale acestora”, sustine ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb.

Pagube de trei miliarde de euro in agricultura romaneasca

Activistii de mediu sustin initiativa ONU si insista asupra masurilor de protectie adecvate fiecarei regiuni geografice. In Romania, Fundatia Terra Mileniul III readuce in atentie problema accentuarii efectelor schimbarilor climatice. Pe teritoriul Romaniei, acestea sunt cauza unor fenomene ce afecteaza siguranta populatiei si economia nationala: seceta extrema, inundatii, incendii, alunecari de teren.

In Romania, “neaplicarea adecvata a legislatiei specifice a determinat o inrautatire a conditiilor de mediu prin despaduriri necontrolate, distrugeri ale perdelelor forestiere si ale sistemelor de irigatii din campie si o accentuare a impactului hazardelor naturale asupra societatii”, avertizeaza Terra Mileniul III.

Chiar in acest an, teritoriul Romaniei a fost afectat de incendii de vegetatie si de seceta extrema. Flacarile au distrus sute de hectare de pasune si de padure. Pe de alta parte, culturile agricole au fost lovite de seceta. Potrivit Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR), pierderile inregistrate la productia de cereale din Romania se ridica la 2,5 – 3 miliarde de euro.

Sistemul energetic – paralizat

Seceta prelungita a avut un impact major si asupra sectorului energetic. Cel mai mare producator de energie electrica din tara, Hidroelectrica SA, a fost obligat sa activeze clauza de forta majora, pentru al doilea an consecutiv, din cauza scaderii accentuate a debitelor pe Dunare si pe principalele rauri interioare. Productia de energie a Hidroelectrica a inregistrat minimul istoric de la infiintarea societatii pana in prezent.

Pe de alta parte, din cauza scaderii nivelului Dunarii, centrala nucleara de la Cernavoda a fost la un pas de inchidere.

Mihai Diac

Foto: ploiestiri.altphel.ro/, saccsiv.wordpress.com, www.seasons.co.uk/airlines/qatar

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Romania si Bulgaria, amenintate de tsunami

Zona costiera afectata in continuare de rafale de vant si valuri de pana la 6 metri

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri