Astazi s-a incheiat campania nationala de constientizare privind importanta conservarii biodiversitatii prin Reteaua Natura 2000 in Romania, adresata, in special, autoritatilor publice, dar si publicului larg. Campania, initiata in 2011, a fost derulata de Fundatia Centrul National pentru Dezvoltare Durabila, in parteneriat cu Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice.
In Romania, in 2007, erau inregistrate 381 situri Natura 2000, iar in 2011 numarul siturilor a ajuns la 530, ceea ce inseamna ca 23% din suprafata Romaniei se afla in aceasta retea. Prin aceasta campanie, care se incheie astazi, au beneficiat de instruire 243 de experti din Agentiile de Protectie a Mediului, iar 725 de reprezentanti ai mass-media si din organizatii direct interesate de domeniu au avut ocazia sa afle progresele inregistrate de Reteaua Natura 2000. Au fost realizate materiale de informare si instruire care, pentru prima oara, ofera o imagine completa si atractiva a siturilor si speciilor”, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, Radu Vadineanu, managerul proiectului.
In cadrul proiectului, initiat in urma cu 2 ani, au fost organizate sesiuni de instruire si informare pentru aproximativ 1.000 de persoane si au fost identificate liniile strategice de comunicare pentru etapa urmatoare.
Consider ca rezultatul cel mai valoros al acestui proiect a fost posibilitatea de a sta de vorba cu multi oameni pasionati si implicati intr-un domeniu care nu este usor de plasat in topul prioritatilor, pe agenda publica din Romania. De la ei am extras multe idei valoroase pe care le-am inclus in noua Strategie nationala de constientizare a publicului cu privire la reteaua europeana Natura 2000 din Romania”, a subliniat Radu Vadineanu.
Proiectul a fost cofinantat din Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDR) prin Programul Operational Sectorial Mediu – Axa prioritara 4 „Implementarea Sistemelor Adecvate de Management pentru Protectia Naturii”.
Guvernul Romaniei,
interesat de biodiversitate
Pe 21 mai a.c., la Palatul Parlamentului, Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice si Centrul National pentru Dezvoltare Durabila au organizat, in cadrul campaniei InfoNatura 2000, conferinta nationala „Natura 2000 – optiunea verde pentru bunastarea Romaniei”, cu prilejul careia ministrul mediului, Rovana Plumb, a explicat modul in care guvernul trateaza problema conservarii biodiversitatii.
Am citit mai multe studii in care specialistii apreciaza ca rata disparitiei biodiversitatii este de 100 de ori mai mare decat cea a regenerarii acesteia, ceea ce inseamna ca trebuie sa ne preocupe aceasta problema. Din punctul meu de vedere, protejarea biodiversitatii sau a naturii este egala cu o asigurare de viata, care nu e cotizata de o companie, ci chiar de natura insasi. Natura ne va proteja, daca noi vom proteja natura”, a punctat, in cadrul conferintei, Rovana Plumb.