România ar vrea să includă Reactoare Modulare Mici în sistemul național de producere a energiei, până în 2028

Președintele României, Klaus Iohannis, a avut marți, 2 noiembrie 2021, o întrevedere cu Reprezentantul Special al Președintelui Statelor Unite ale Americii pentru Climă și Membru al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kerry, în marja Conferinței Națiunilor Unite privind Schimbările Climatice (COP26).

Discuția dintre Președintele României și oficialul american s-a axat pe cooperarea în ceea ce privește dezvoltarea, fabricarea și utilizarea tehnologiilor cu emisii scăzute de dioxid de carbon. De asemenea, s-a discutat și despre consolidarea cooperării bilaterale în domeniul energiei nucleare și regenerabile, precum și în ceea ce privește stocarea energiei și electrificarea transporturilor.

În acest context, Președintele Klaus Iohannis a menționat că România dorește să își reducă emisiile de dioxid de carbon, dar și să beneficieze de economia verde emergentă. Astfel, aesta a subliniat că Româia este interesată ca, în parteneriat cu Statele Unite ale Americii, să se implice în dezvoltarea și fabricarea de bunuri și servicii verzi și să genereze noi locuri de muncă.

Cu acest prilej, a fost anunțat un pas concret în efortul reciproc de reducere a emisiilor din sistemele energetice. România va include în sistemul național de producere a energiei Reactoare Modulare Mici (SMR) până în anul 2028, ceea ce va consolida parteneriatul cu SUA în domeniul nuclear civil. Având în vedere avantajele generate de lanțurile valorice care se vor crea în jurul acestei tehnologii, România dorește să participe la producerea avansată de Reactoare Modulare Mici în regiune, precum și la pregătirea resurselor umane și susținerea funcționării acestei noi tehnologii în alte țări, în condițiile în care tehnologia SMR asigură dimensionare adecvată și flexibilitate.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că acest tip de colaborare pe mai multe paliere – dezvoltare de tehnologii, producție, servicii suport operare – trebuie extins și în alte domenii, în special energia regenerabilă și mobilitatea verde. Președintele României a mai subliniat că această cooperare strânsă în domeniul schimbărilor climatice va completa cooperarea de succes dintre România și Statele Unite ale Americii în multe alte domenii și va contribui la consolidarea Parteneriatului Strategic dintre cele două state.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri