Romania a alocat 170 de milioane euro pentru siturile contaminate

Romania a locat 170 de milioane euro pentru siturile contaminate, a anuntat ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely. El a semnat astazi, impreuna cu Fazekas Sandor, ministrul Dezvoltarii Rurale din Ungaria, Protocolul celei de-a 8-a sesiuni a Comisiei Mixte Romano-Ungara in domeniul protectiei mediului.

Unul dintre elementele incluse in protocol vizeaza poluarea, context in care Borbely a declarat ca „ambele tari au multe situri contaminate, fiind obligate sa trateze cu mai mare atentie aceasta problematica. Am alocat circa 170 de milioane de euro pentru decontaminarea siturilor poluate istoric, fiind vorba atat de bani europeni cat si de bani de la Fondul pentru Mediu”.

In cadrul aceleiasi intalniri, cei 2 ministri au discutat despre Strategia Dunarii, in cadrul careia Romania si Ungaria coordoneaza in comun a Axa 5 privind managementul riscurilor de mediu.

Potrivit lui Borbely, Ministerul Mediului si Padurilor este partenerul lider in proiectul Danube FloodRisk, proiect de peste 6 milioane de Euro, iar dintre cei 17 parteneri ai proiectului, 3 sunt din Ungaria. Tot astazi, etapele strategiei au fost dezbatute la Strasbourg, in cadrul Parlamentului European.

Borbely: Absorbtia fondurilor europene este greoaie

Romania are nevoie sa invete din experienta Ungariei in ceea ce priveste contractarea de fonduri europene, in contextul in care absorbtia acestor fonduri in Romania este inca greoaie, a declarat Borbely.

”Desi Romania se afla printre primii in UE in ceea ce priveste semnarea contractelor, valoarea lor ridicandu-se la 3,7 mld euro, absorbtia efectiva este greoaie, ajungand doar la 100 de milioane de euro in acest moment”, a mai spus ministrul.

Printre proiectele comune cu Ungaria discutate in cadrul intalnirii s-a numarat administrarea in comun a Parcului Natural Cefa, rezultand o arie protejata transfrontiera de circa 13 mii de hectare, precum si posibilitatea de a infiinta impreuna un institut international de Cercetare a Bazinului Tisa, la propunerea ministrului ungar.

Delegatia condusa de cei doi ministri a continuat cu vizita in teren, la sectiunea amenajata a malului Crisului si demararea lucrarilor la urmatoarea sectiune. Valoarea lucrarilor se ridica la 2,5 milioane de lei, suma alocata din Fondul pentru Mediu.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri