România a lansat prima sa emisiune de obligaţiuni verzi, o măsură care era aşteptată de mult şi vizează diversificarea bazei de investitori în contextul cererii în creştere pentru obligaţiunile verzi, anunţă Reuters.
Obligaţiunile verzi pe 12 ani au un spread de 345 puncte de bază peste mid-swaps. Preţul final urmează să fie stabilit. Aranjorii emisiunii sunt Citi, HSBC, Erste Group, JP Morgan şi Societe Generale.
Recent, Ministerul Finanțelor a publicat Cadrul Obligațiunilor Verzi al României, document de referință pentru emiterea de obligațiuni verzi la nivel suveran pentru finanțarea cheltuielilor aferente proiectelor care contribuie direct la îndeplinirea obiectivelor de mediu și de dezvoltare durabilă ale României.
Inițiativa reafirmă angajamentul României față de Obiectivele de Dezvoltare Durabilă 2030 și Contribuțiile la nivel național în cadrul Acordului de la Paris.
Prin emiterea de obligațiuni verzi, Ministerul Finanțelor își propune să promoveze tranziția către o economie mai verde, să diversifice și mai mult baza de investitori pentru titlurile de stat și să atragă investitori care sunt exclusiv sau predominant interesați de instrumente financiare care generează un impact pozitiv asupra mediului înconjurător sau un impact benefic social, respectiv o îmbunătățire a cadrului de guvernanță.
În paralel, România emite şi obligaţiuni convenţionale pe şapte ani, iar ofertele pentru cele două tipuri de obligaţiuni au depăşit 10 miliarde de euro.
România a petrecut mai mult de un an cu pregătirea cadrului necesar pentru emiterea de obligaţiuni verzi. Șeful Trezoreriei, Ştefan Nanu, a declarat în luna decembrie că România are de gând să emită primele sale obligaţiuni verzi în prima jumătate a lui 2024. Potrivit acestuia, România intenţionează să devină un emitent anual frecvent de obligaţiuni verzi şi că va încerca să menţină emisiunile la un volum mic.
Printre proiectele etichetate ca verzi sunt incluse cele legate de producția de energie regenerabilă, eficiența energetică, prevenirea și controlul poluării, transportul curat, gestionarea sustenabilă a apei și a apelor uzate, adaptarea la schimbările climatice, clădirile verzi și gestionarea durabilă din punct de vedere ecologic a resurselor naturale vii și a utilizării terenurilor.
România, ţară care are deja mai multe proiecte de energie regenerabile pregătite pentru a beneficia de finanţare de la UE, va utiliza cadrul pentru obligaţiunile verzi pentru a finanţa proiecte în domeniul transportului ecologic, îmbunătăţirea eficienţei energetice a clădirilor şi reîmpăduriri, printre altele.
Oficialii care se ocupă cu administrarea datoriei statului au de gând ca în acest an să reducă emisiunile nete de eurobonduri până la 6 miliarde de euro, de la 9,5 miliarde de euro în 2023. În paralel, Guvernul de la Bucureşti vrea să reducă deficitul bugetar, până la 5% din PIB, de la 5,7% din PIB anul trecut.
Finanţele au vândut în luna ianuarie semnificativ mai multe obligaţiuni guvernamentale decât era programat, inclusiv eurobonduri cu maturitatea în 2029 şi 2034 cu o valoare de patru miliarde de dolari, profitând de cererea solidă care există în Europa.
Toate cele trei mari agenţii de rating atribuie României cea mai mică notă din categoria „investment grade”, însoţită de o perspectivă stabilă.