Romani fara apa curenta si canalizare in anul 2008

In Romania anului 2008 mai exista localitati in care aproape jumatate din populatie nu are acces la reteaua de apa curenta si la canalizare, arata un studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP) in perioada 2004 – 2007. VEZI STUDIUL

Studiul IPP arata ca la inceputul acestui an inca mai existau localitati in care aproape jumatate din populatie nu avea acces la reteaua de apa curenta, precum in Vaslui – 37% din populatie – sau Buftea – 39%. Legat de accesul populatiei la reteaua de canalizare, aceleasi doua localitati, Vaslui si Buftea, reusesc sa asigure acest serviciu doar pentru jumatate din populatie. La polul opus, o acoperire maxima cu retele de utilitati se gaseste in Cluj Napoca sau Timisoara.

In ce priveste termoficarea, raportul arata ca una dintre problemele acute cu care s-a confruntat o mare parte a populatiei din majoritatea municipiilor din tara in ultimii ani a fost aceea a facturilor prea mari la caldura pe timp de iarna, fapt care a generat un fenomen masiv de debransare de la retelele centralizate de termoficare. IPP a alcatuit un clasament al celor mai mari preturi practicate de operatorii de termoficare din tara, in care pe primul loc se situeaza in 2007 Zalaul, cu un tarif de 270 lei/gcal, urmat indeaproape de Sfantu Gheorghe, cu 250 lei/gcal. Municipiile in care pretul gigacaloriei a fost mentinut sub media nationala sunt Piatra Neamt (109,6 lei/gcal) si Deva (107,5 lei/gcal).

Referitor la salubritate, studiul IPP arata ca cel putin sapte primarii din Romania ignorau, la sfarsitul anului trecut, obligativitatea elaborarii unor strategii pentru serviciile locale de salubrizare. Acestea erau: Botosani, Brasov, Deva, Focsani, Ramnicu Valcea, Slobozia si Targoviste. "Campionii" tarifelor practicate pentru colectarea deseurilor de la populatie erau operatorii din municipiile Buzau si Tulcea, cu un pret de 4,5 lei/pers, aproape dublu fata de media nationala.

IPP subliniaza, cu ocazia publicarii studiului "Ce (nu) au facut edilii municipiilor din Romania in privinta serviciilor publice in ultimii 4 ani", faptul ca, desi mai sunt doar cateva zile pana la primul tur de scrutin al alegerilor locale programele prezentate de principalii candidati la functiile de primari/consilieri locali din marile municipii sunt lipsite de consistenta, fara solutii de imbunatatire a serviciilor publice oferite cetatenilor pentru urmatorii 4 ani.

spot_img

Ultimele știri