O echipa de cercetatori de la universitatile Harvard si Northeastern seteaza robotei sa polenizeze flori si sa adopte comportamentul albinelor in stup.
Problema este ca, peste tot in lume albinele sunt amenintate cu extinctia.
Ele pier din cauze extrem de diverse, de la telefoane mobile, la pesticide, capuse, malnutritie, poluare si degradarea habitatelor. De exemplu, virusul aripilor deformate, transmis de capusele albinelor, este responsabil pentru moartea a milioane de colonii de pe intreg Globul.
Ingrijorator este faptul ca, daca aceste insecte vor disparea de tot, ecosistemele planetei vor fi in pericol, intrucat nu vor mai beneficia de polenizare.
In agricultura Statelor Unite, de exemplu, valoarea serviciilor albinelor este estimata la aproximativ 15-20 de miliarde de dolari in fiecare an.
Pentru a oferi solutii in cazul disparitiei acestor insecte esentiale in lantul trofic, cercetatorii au creat robo-albine care sa conlucreze pentru a indeplini diverse misiuni. Comportamentul albinelor in stup este insa complex, mii de albine actionand perfect sincronizat, ca un tot unitar, iar cercetatorii incearca sa gaseasca metode prin care sa seteze robo-albinele sa coopereze ca intr-un stup adevarat.
Initiativa face parte din Proiectul MicroVehiculelor Aeriene, care are ca obiective dezvoltarea roboticii miniaturale, proiectarea surselor compacte de mare putere pentru producerea energiei, stimularea inovarii pentru tehnologiile informatice cu consum foarte scazut de energie si pentru senzorii electronici inteligenti si rafinarea algoritmilor de coordonare pentru controlul simultan al unui numar mare de masini care functioneaza independent.
Roboteii care mimeaza comportamentul albinelor pot fi folositi nu doar la polenizarea florilor, ci si la operatiuni de detectare si salvare, si la explorarea terenurilor contaminate, de exemplu ca urmare a dezastrelor nucleare.