Ro-HydroHub: 140 mln. € și un viitor energetic bazat pe hidrogen

România investește 140 mln. € în energie verde bazată pe hidrogen! România a făcut un pas semnificativ spre tranziția energetică prin lansarea oficială a proiectului Hub-ul Român de Hidrogen și Noi Tehnologii Energetice – Ro-HydroHub. Evenimentul a avut loc la sediul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice – ICSI Râmnicu Vâlcea, coordonatorul proiectului.

Proiectul, finanțat prin Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027 (PoCIDIF) cu sprijinul Fondului European de Dezvoltare Regională (FEDR), beneficiază de o investiție de aproape 140 de milioane de euro (aproximativ 693 milioane lei).

Obiectivul central: un nou model economic pentru România

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, prezent la eveniment, a subliniat valoarea strategică a proiectului:

„Astăzi nu doar lansăm un proiect, ci punem bazele unui nou model economic pentru România – unul bazat pe inovare, sustenabilitate și excelență tehnologică. Sunt convins că finanțarea europeană alocată va contribui la marcarea unui punct de cotitură în transformarea României într-o economie a viitorului.”

Proiectul Ro-HydroHub a fost acceptat ca proiect predefinit în cadrul PoCIDIF, după negocieri intense cu Comisia Europeană. Autoritatea de Management va oferi sprijin pe toată durata implementării.

Ce va face Ro-HydroHub, concret

Centrul va fi implementat în parteneriat cu:

  • Universitatea POLITEHNICA din București
  • Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca
  • Nouă parteneri din sectorul privat

Proiectul va deveni un pol de excelență în dezvoltarea tehnologiilor bazate pe hidrogen, prin:

  • crearea de soluții avansate pentru producerea, stocarea și furnizarea hidrogenului;
  • dezvoltarea de pile de combustibil și electrolizoare de nouă generație;
  • integrarea surselor regenerabile cu sistemele pe bază de hidrogen;
  • transferul tehnologic către industrie și accelerarea adopției;
  • formarea de specialiști prin programe masterale și doctorale.

Importanța proiectului pentru România

Proiectul este considerat esențial pentru consolidarea poziției României în domeniul tehnologiilor verzi și al hidrogenului ca vector energetic.

Andrei Alexandru, președintele Autorității Naționale pentru Cercetare:

„Ro-HydroHub este un pas important în implementarea viziunii Uniunii Europene privind tranziția energetică.”

Tudor Prisecaru, vicepreședinte ANCS:

„Un exemplu perfect de colaborare între mediul academic, sectorul privat și autorități.”

„Ro-HydroHub este un pas concret spre un viitor energetic durabil. România își asumă activ rolul în decarbonizarea industriei”, a spus Mihnea Costoiu, rectorul Universității POLITEHNICA București.

A mai subliniat importanţa proiectului Tudor Prisecaru, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare: Ro-HydroHub este un exemplu perfect de colaborare între mediul academic, sectorul privat și autoritățile publice, care va sprijini nu doar dezvoltarea de soluții tehnologice de vârf, dar va contribui și la formarea unei noi generații de specialiști.

Astfel, contribuim direct la tranziția energetică a României, consolidându-ne poziția în domeniul tehnologiilor verzi”.

Mihnea Costoiu, rectorul POLITEHNICA București: RO-HydroHUB nu este doar un proiect ambițios, ci un pas concret spre un viitor energetic durabil. După semnarea contractului de finanțare la finalul anului trecut, lansarea de astăzi marchează un moment de curaj și viziune: România își asumă activ rolul în decarbonizarea industriei, stimularea cercetării și inovării și consolidarea unei economii sustenabile.

Hidrogenul va avea un rol esențial în arhitectura energetică a Europei în următoarele decenii. Iar investiția strategică a României în acest domeniu confirmă potențialul nostru de a deveni un lider regional în tehnologii verzi.

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București este mândră să fie parte activă a acestui efort național – prin cercetare aplicată, inovare și formarea noilor generații de ingineri care vor face posibilă tranziția spre energia viitorului”.

Evaluare și concluzii

Ro-HydroHub este, fără exagerare, unul dintre cele mai ambițioase proiecte românești din ultimii ani în domeniul energetic. Are ambiția de a transforma radical modul în care România produce și consumă energie.

Este un proiect care nu doar promite, ci vine deja cu structură solidă, parteneriate strategice și susținere politică și academică.

Mai mult, este o dovadă că România poate accesa și valorifica fondurile europene pentru a construi soluții sustenabile, de impact major.

Dacă va fi implementat eficient, Ro-HydroHub va deveni un reper în tranziția energetică europeană – cu România în prim-plan.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a declarat: „Astăzi, nu doar lansăm un proiect, ci, punem bazele unui nou model economic pentru România – unul bazat pe inovare, sustenabilitate și excelență tehnologică. Sunt convins că finanțarea europeană alocată va contribui la marcarea unui punct de cotitură în transformarea României într-o economie a viitorului”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.

„Vă reamintesc faptul că încă din mandatul anterior am inițiat negocierile alături de Comisia Europeană pentru a finanța acest proiect cu potențial ridicat de aplicare, pentru a sprijini dezvoltarea de produse cu valoare adăugată mare și care pot fi asimilate de către industria autohtonă”, a adăugat ministrul.

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice (ICSI) Râmnicul Vâlcea a tansmis câteva date tehnice despre proiectul „Hub-ul Român de Hidrogen și Noi Tehnologii EnergeticeRo-HydroHub” în cadrul Programului Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027 (PoCIDIF), finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

Obiectivul proiectului: 

Proiectul Ro-HydroHub urmărește să accelereze tranziția către un sistem energetic bazat pe hidrogen și tehnologii avansate.

Acesta va crea o platformă națională de referință pentru dezvoltarea, testarea și integrarea tehnologiilor de producere, stocare, distribuție și utilizare a hidrogenului, sprijinind în același timp diseminarea și transferul rezultatelor către industrie și piețele emergente.

Obiective specifice: 

  • Cercetarea aplicativă și depășirea barierelor științifice: Ro-HydroHub se concentrează pe rezolvarea provocărilor care împiedică adoptarea pe scară largă a hidrogenului verde, explorând noi soluții tehnice.
  • Tehnologii de producere și stocare a hidrogenului: Proiectul va dezvolta și integra tehnologii de electroliză avansate (PEM) și sisteme auxiliare care permit legătura dintre sursele regenerabile de energie și producția de hidrogen.
  • Manufacturare pile de combustibil și electrolizoare: Ro-HydroHub va facilita dezvoltarea componentelor și tehnologiilor specifice (MEA, plăci bipolare) și va sprijini integrarea acestor sisteme în aplicații de cogenerare și transport greu.
  • Activități de diseminare și sensibilizare a publicului: Ro-HydroHub va organiza workshopuri, conferințe și alte evenimente pentru a disemina rezultatele, facilitând astfel acceptarea publicului și a partenerilor industriali.

Bugetul proiectului:

Activitățile proiectului sunt susținute de un buget total de 693.196.137,59 lei, din care

489.492.988,87 lei reprezintă asistență financiară nerambursabilă din partea fondurilor (FEDR/FSE+/FC/FTJ).

Activitățile vor fi implementate printr-un parteneriat între entități de cercetare și IMM-uri, cu scopul de a valorifica inovațiile în piața națională și internațională.

Proiectul se implementează în localitatea Râmnicul. Vâlcea pe o durată de 59 luni.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri