RMGC: Interzicerea cianurii in minerit va afecta grav industria europeana

Directorul general al companiei Rosia Montana Gold Corporation, Dragos Tanase, a declarat vineri la Alba Iulia ca nu crede ca la nivelul Uniunii Europene va fi adoptata o decizie privind interzicerea folosirii cianurii in minerit, deoarece aceasta ar avea impact grav in industria de minerit, transmite Mediafax.

Dragos Tanase a declarat, la finalul unui seminar privind proiectul minier de la Rosia Montana organizat la Alba Iulia, ca autoritatea care reglementeaza mineritul in Europa este Comisia Europeana, si nu Parlamentul European, iar aceasta a reglementat deja industria miniera, au fost emise directive foarte stricte din punctul de vedere al protectiei mediului.

"Mai mult decat atat, Comisia a spus ca, in momentul de fata, nu este necesara legislatie suplimentara si, din punctul nostru de vedere, in momentul de fata legea, atat in UE, cat si in Romania prevede folosirea cianurii. Noi nu anticipam ca acea rezolutie a Parlamentului European se va traduce automat si in legislatie. Traducerea ei in legislatie nu va insemna un impact numai in Romania, dar va insemna un impact in minerit in Suedia, comunitati, mii, zeci de mii de oameni isi vor pierde locurile de munca, deci va fi grav impactata o industrie de minerit europeana. Noi nu credem ca aceasta declaratie a Parlamentului European va ajunge proiect de lege", a afirmat Dragos Tanase.

El a spus ca spera ca evaluarea sa fie reinceputa cat mai curand, poate chiar saptamana viitoare, avand in vedere ca "nu mai exista niciun motiv pentru suspendarea evaluarii".

Dragos Tanase a afirmat ca, daca va incepe evaluarea, compania are nevoie de o perioada intre sase luni si un an pentru a obtine toate avizele si autorizatiile necesare, iar anul viitor proiectul ar putea fi demarat.

Directorul general al RMGC a spus ca saptamana viitoare compania va incepe sa faca angajari, avand nevoie de 50 de oameni pentru a lucra la reabilitarea si conservarea caselor in zona protejata din Rosia Montana.

Potrivit sursei citate, RMGC va depune la Ministerul Culturii un dosar nou pentru reavizarea descarcarii arheologice pe Masivul Carnic, intrerupta din cauza unui proces pierdut in instanta de companie.

Parlamentul European, reunit, miercurea trecuta, in sedinta plenara, la Bruxelles, a adoptat Rezolutia referitoare la interzicerea folosirii tehnologiilor pe baza de cianuri in mineritul din Uniunea Europeana.

De asemenea, PE a invitat Comisia Europeana (CE) ca, pana la sfarsitul anului 2011, sa propuna interzicerea totala a tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri, in Uniunea Europeana.

In replica, intr-un comunicat de presa, reprezentantii Rosia Montana Gold Corporation, companie miniera care doreste sa dezvolte un proiect de exploatare pe baza de cianuri a aurului si argintului la Rosia Montana, in Muntii Apuseni, sustin ca votul din PE este unul "fara niciun efect juridic" si ca "demonstreaza doar un atac orchestrat si fara scrupule impotriva Romaniei si dezvoltarii sale viitoare".

spot_img

Ultimele știri