Daniel Constantin, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale din Romania si Toni Alonzi, reprezentant regional pentru Europa si Asia Centrala al Organizatiei Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO), au semnat astazi un acord pentru pregatirea celei de a 29-a Conferinte Regionale pentru Europa, ce va fi organizata la Bucuresti – Palatul Parlamentului in perioada 29 martie – 4 aprilie 2014.
Pe durata sesiunii de la Bucuresti din aprilie 2014, problema risipei de alimente si a deseurilor alimentare va fi un subiect central al agendei. Informatiile prezentate tarilor membre vor ameliora intelegerea cauzelor ce conduc la pierderea produselor alimentare in regiune. Rezultate preliminare arata faptul ca principalul motiv in producerea deseurilor alimentare sunt consumatorii care cumpara produse alimentare cu termen de valabilitate mare. Acest lucru conduce la o crestere a marfii nevandute si astfel la alimente irosite care ar fi fost de altfel perfect comestibile”, potrivit reprezentantilor MADR.
Conferinta regionala FAO este principalul forum si organism de conducere care convine asupra prioritatilor comune in regiunea noastra in domeniul agriculturii, silviculturii, pescuitului si dezvoltarii rurale.
Romania se afla pe locul 10 , din 27, in topul tarilor europene care genereaza cele mai multe deseuri alimentare, potrivit unui studiu efectuat de Whirlpool Romania.
Risipa de alimente, una dintre marile probleme ale lumii moderne in tarile dezvoltate, poate fi redusa cu pana la 60% prin educatie si tehnologie. Astfel, anul 2014 a fost desemnat de Uniunea Europeana drept an al luptei impotriva risipei de alimente, iar pana in 2025 se doreste o reducere cu 50% a deseurilor alimentare„, se arata in studiu.
Ca raspuns la apelul lansat de Uniunea Europeana pentru reducerea risipei de alimente, ministrul Rovana Plumb a lansat, in aceasta vara, programul “Gandeste. Mananca. Economiseste”. Cu acelasi prilej, oficialul roman a declarat ca dorim sa preluam modelul Marii Britanii in acest domeniu.
In Romania, ne-am propus ca din cele cinci milioane de tone de deseuri de alimente care se strang in fiecare an, sa le reducem la jumatate pana in 2020”, preciza, cu catva timp in urma, ministrul Rovana Plumb.
O alta solutie propusa si care este deja in analiza o reprezinta utilizarea deseurilor ca si compost pentru instalatiile de biogaz.
Prin politica de regionalizare, Guvernul Ponta va introduce prin politicile de gestionare a deseurilor, a instalatiilor de biogaz in fiecare judet, astfel incat sa putem reutiliza in circuit aceste deseuri irosite. In acelasi timp, prin reciclare, reusim sa facem din aceste deseuri menajere compost pentru a ajuta agricultura”, a subliniat ministrul Rovana Plumb.
Potrivit FAO, anual, la nivel global, se irosesc 1,3 miliarde tone de alimente, iar in UE ajung la gunoi in fiecare an aproximativ 90 de milioane tone de mancare.