EAT SMART: risipa alimentară – cine și cum luptă împotriva ei

Peste 10 organizații încearcă să lupte împotriva risipei alimentare din România. Cu toate acestea, rezultatele întârzie să apară. Motivul pare să fie lipsa de coordonare a eforturilor lor cu cele ale autorităților.

risipa alimenatara eat smart

În luna aprilie, Comunitatea de-clic.ro, Ecoteca, Think Outside the Box și Grupul Quantic creau o petiție pentru modificarea propunerii legislative privind risipa alimentară. Până acum, au strâns peste 3.500 de semnături. Tot recent, Slow Food București Valahia Gusturilor și National Geographic România au organizat o dezbatere pe tema risipei alimentare la o cafenea din București.

La aceste acțiuni, se adaugă demersurile Asociației Mai Mult Verde și ale Institutului Verde. De asemenea, după publicarea unui număr de peste 35 de articole pe această temă în ultimul an, Green Report va organiza o conferință pe tema risipei alimentare în data de 23 iunie 2016.

Chiar dacă discuțiile se amplifică și numărul stakeholderilor implicați crește, rezultatele încă se lasă așteptate. Motivul pare să fie lipsa de coordonare a eforturilor susținute de ONG-uri cu cele ale autorităților.

Dialogul între stakeholderi, singurul demers de până acum

Institutul Verde este doar unul dintre ONG-urile care au avut inițiative de combatere a risipei alimentare. Reprezentanții asociației recunosc că nu au specialiști pe această problema, dar încearcă să aducă la masa discuțiilor oameni interesați de subiect.

În decembrie 2015, i-au invitat pe deputatul PNL Florin Alexe să vorbească despre propunerea sa legislativă menită să reducă risipa și pe Cosmina Paul să povestească despre inițiativa sa de a hrăni persoane defavorizate cu un buget de 2 lei per porție. La dezbatere au mai participat Elena Dinu, de la Ministerul Agriculturii, reprezentantă a României la Comisia Europeană pe probleme de risipă alimentară, Florin Căpățână, vicepreședintele Asociației Marilor Rețele Comerciale și Raul Pop, în prezent secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, pe portofoliul deșeuri și controlul poluării.

risipa alimenatara eat smart
Elena Dinu, în timpul dezbaterii organizate de Institutul Verde

După mai bine de două ore de discuții, au ajuns la concluzia că risipa alimentară nu poate fi combătută fără studii naționale despre amploarea ei, că propunerile legislative privind risipa alimentară aveau, în forma în care erau în decembrie, lacune serioase și că redistribuirea alimentelor este cea mai mare problemă legată de risipă.

Lipsa cifrelor, o altă problemă pe agenda autorităților și a ONG-urilor

La solicitarea Ministerului Agriculturii, Institutul de Bioresurse Alimentare a început un studiu privind risipa alimentară în România. Potrivit Elenei Dinu, acesta este extrem de important pentru elaborarea de strategii, întrucât datele culese la nivel european nu se aplică în contextul socio-economic național. Cercetarea privind risipa în gospodării ar trebui finalizată până la sfârșitul anului, cea pentru noi tehnologii și management integrat – în 2017, iar în 2018 – cea referitoare la analiza sistemelor de normare, potrivit reprezentanților institutului.

În paralel cu demersul ministerului, asociația Mai Mult Verde și Centrul de Resurse pentru Participare Publică (Ce-Re) au început să colecteze date pentru o cercetare proprie privind amploarea risipei alimentare. La final, vor să ofere autorităților, companiilor și ONG-urilor interesate soluții concrete pentru prevenirea risipei sau pentru valorificarea surplusului de alimente.

risipa alimenatara eat smart
conferința de lansare a studiului realizat de Mai Mult Verde și CeRe

La începutul acestei luni, World Resources Institute și alte 6 instituții internaționale au publicat primul standard pentru măsurarea risipei alimentare. Cu ajutorul lui, guvernele și companiile vor putea cuantifica pierderile, vor putea identifica unde are loc risipa și o vor putea raporta în mod unitar. Totodată, standardul ar trebui să ajute stakeholderii să îmbunătățească transportul, consumul și stocarea hranei.

Lipsa de rezultate revoltă ONG-urile

În ciuda avertizărilor de la nivel european și internațional privind risipa de alimente, autoritățile române nu au reușit până acum să întreprindă măsuri eficiente pentru reducerea risipei. În cadrul întâlnirii organizate de Institutul Verde în decembrie, Cosmina Paul reproșa autorităților lipsa unor rezultate concrete după negocierile purtate într-un grup de lucru creat încă din 2013.

Aceeași lipsă de eficiență este semnalată de Intitutul Verde, iar comunitatea de-clic.ro, Ecoteca, Think Outside the Box și Grupul Quantic cer parlamentarilor să nu facă din subiectul risipei alimentare un instrument de propagandă electorală.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri