Risipa alimentară a crescut din cauza cumpărăturilor din panică

Panica creată de măsurile privind prevenirea răspândirii Covid19 a făcut oamenii să cumpere mai multe alimente decât au nevoie. Acum, produsele neconsumate sau expirate ajung în coșurile de gunoi.

Înainte de pandemia de Covid19, americanii aruncau 40% din mâncare pe an – în jur de 63 de milioane de tone. Experții avertizează că răspunsul colectiv la răspândirea virusului și la măsurile de siguranță – de la cumpărat din panică și închiderea restaurantelor – va face acest procent să crească.

Pe internet au apărut fotografii cu tomberoane pline de alimente cu ambalajele intacte, care probabil au expirat sau s-au stricat. În unele poze făcute în Derby, Marea Britanie, se văd pungi cu pâine, banane, mâncare semi-preparată.

Foto: Ajit Atwal

„Oamenii cred că e în regulă să-și umple casele, dar apoi se miră de ce magazinele au prețuri duble sau chiar de patru ori mai mari”, a scris un utilizator pe Facebook.

„Așa arată cumpăratul din panică. Risipă, risipă și iar risipă”, a comentat altcineva.

Și supermarketurile au fost acuzate că au comandat mai multă marfă decât ar fi avut nevoie, ca răspuns la comportamentul clienților.

„Această fotografie mă enervează pentru că toată lumea face cumpărături din panică în ultimele săptămâni. Supermarketurile comandă prea mult și acum trebuie să arunce toată această pâine”, a scris pe Twitter Lucy Lawson.

Unii colectori din Marea Britanie spun că, în ultimele două săptămâni, alimentele aruncate de gospodării au crescut cu 30%.

Cumpăratul din panică a obligat supermarketurile să impună o limită legată de numărul de produse pe care clienții le pot cumpăra dintr-o categorie, măsură care în Marea Britanie n-a mai fost luată de la Al Doilea Război Mondial.

Foto: Ajit Atwal

„Acesta este un moment bun să învățăm să depozităm alimentele astfel încât să reziste mai mult”, a spus pentru National Geographic Dana Gunders, de la ReFED, care lucrează cu companiile, ONG-urile și guvernele pentru a reduce risipa alimentară. „Congelarea alimentelor este o strategie foarte eficientă pentru a reduce risipa.”

„Trebuie să ne gândim și la ceilalți când cumpărăm. Trebuie să lăsăm suficient și pentru ceilalți, nu să cumpărăm și să înghesuim în congelatoare. Ai putea să privezi un vecin de ceva care are nevoie cu disperare. E mult mai bine să te asiguri că e suficientă mâncare pentru toată lumea, decât să cumperi prea mult și să arunci la gunoi”, a spus Mark Hall, purtătorul de cuvânt al companiei britanice Business Waste.

spot_img

Ultimele știri