Rezultatele campaniei de colectare a DEEE-urilor starnesc entuziasmul lui Attila Korodi

Ministrul Mediului, Attila Korodi, s-a declarat entuziasmat de rezultatele campaniei de colectare a DEEE-urilor care s-a desfasurat pe 3 noiembrie.

"Romanii m-au surprins sambata trecuta. Au reactionat ca adevarati cetateni europeni cooperand cu autoritatile", a spus ministrul.

Attila Korodi a precizat ca intr-un clasament al cantitatilor colectate pe judete, Bucuresti se afla pe primul loc cu 71,6 tone colectate intr-o singura zi. Judetul Maramures se afla pe locul doi cu 42 tone colectate. Pe locul trei este judetul Brasov unde au fost colectate 35 tone de DEEE-uri. Cel mai mic volum a fost colectat in Calarasi unde au fost colectate de la populatie doar 75 de kilograme de deseuri.

Cu o cantitate totala de 576,26 tone colectate la nivelul celor 110 primarii implicate in program, campania Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile a reusit sa adune intr-o singura zi jumatate din cantitatea colectata la nivel national in 2006.

Pana la demararea actiunii de colectare, in 2007 fusese stransa o cantitate de 600 tone DEEE-uri, aproximativ 30 de grame pe cap de locuitor, in conditiile in care tinta europeana este de 3 kilograme pe cap de locuitor.

"Este imposibil sa atingem tinta europeana. Majoritatea tarilor nu au reusit sa atinga tintele UE", a precizat ministrul Mediului. Attila Korodi a adaugat ca nu exista inca un precedent pentru aplicarea procedurii de infringement pentru neconformitate cu tintele de colectare a deseurilor.

Polonia a colectat anul trecut 100 grame de DEEE-uri pe cap de locuitor, in timp ce Ungaria a colectat un kilogram, iar Cehia 2,5 kilograme pe cap de locuitor, o cantitate sub tinta de 4 kilograme stabilita de UE pentru aceasta tara.

Ministrul Mediului a mentionat ca urmatorul punct in proiectul de colectare este o campanie de verificare a realizarii tintelor de reciclare ale producatorilor. Aceasta actiune va fi demarata de Garda Nationala de Mediu incepand cu 10 ianuarie 2008.

In concluzie, ministrul considera campania un succes deoarece "statul, operatorii si populatia au conlucrat in acest proiect care a fost gandit ca un exercitiu social prin care populatia sa se deprinda cu debarasarea de obiecte inutile iar autoritatile sa se invete sa gestioneze eficient deseurile".

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri