Gardianul: Doar 30 de grame de deseuri stranse pe cap de roman
Romanii s-au debarasat, intr-o singura zi, de 576 tone de vechituri electronice. Acest lucru inseamna ca, in cadrul campaniei desfasurate la nivel national, au fost colectate circa 30 grame de deseuri pe cap de locuitor. Aceasta in conditiile in care directiva europeana a impus Romaniei ca pana la sfarsitul anului sa ajunga la trei kg pe cap de locuitor.
Desi a afirmat ca actiunea a fost un succes din prisma colaborarii populatiei cu autoritatile, ministrul mediului, Attila Korodi, a estimat ca atat cantitatea necesara anul acesta, cat si cea stabilita pentru 2008, de 4 kg pe cap de locuitor, sunt tinte imposibil de atins.
"In majoritatea tarilor europene tintele nu au fost atinse. Nu se stie daca acestea vor fi sanctionate. In Romania inca nu e posibila cresterea la cateva kilograme pe cap de locuitor avand in vedere ca o mare parte din populatie traieste in zona rurala, iar cultura oamenilor in materie de colectare a acestor deseuri este mult diferita de cea europeana", a declarat Korodi.
Potrivit datelor statistice, in Capitala au fost stranse cele mai multe deseuri electrice si electronice, adica 72 tone adunate intr-o zi. La polul opus s-a aflat judetul Calarasi, unde oamenii au aruncat doar 75 kilograme de deseuri de acest tip. In ceea ce ii priveste pe traficantii de fier vechi care au perturbat in unele locuri campania de colectare, ministrul a fost de parere ca actiunile acestora ar trebui numite "preluari", si nu "furturi", deoarece apartenenta deseurilor era incerta in momentul in care oamenii au dat iama in televizoarele si frigiderele vechi.
In data de 3 noiembrie s-a desfasurat, la nivel national, campania de colectare a deseurilor de echipamente electrice si electronice de la populatie. Aceasta actiune a implicat primariile, firmele de salubritate, organizatiile colective, Agentia Nationala pentru Protectia Mediului si Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile.
Pentru mai multe informatii vizitati Gardianul
Cotidianul: Romania nu izbuteste sa-si faca planul la adunat televizoare
Autoritatile au reusit sa stringa doar 30 de grame de deseu electric pe cap de locuitor. UE ne-a impus o norma pentru anul acesta, de 3 kilograme pentru fiecare locuitor.
Cantitatea de deseuri electrice si electronice colectate in intreaga tara este de aproximativ 576 de tone. "Este imposibil sa atingem cantitatea de 3 kg pe cap locuitor pina la sfirsitul acestui an. Nu mai vorbim de anul viitor, cind ar trebui sa colectam patru kilograme. Nu cred ca riscam o procedura de infringement, pentru ca nu s-a declansat o astfel de procedura impotriva vreunei tari care nu a indeplinit tinta", a declarat Attila Korodi, ministrul Mediului.
Potrivit unui clasament al celor mai mari cantitati de deseuri adunate in fiecare judet, realizat de Ministerul Mediului, Capitala conduce cu 71,6 tone, fiind urmata de Maramures, cu 42 de tone, Brasov, Bihor si Harghita, cu cite 35 de tone. Pe ultimele locuri in acelasi clasament se situeaza Calarasi, cu doar 75 kg, Vaslui, cu 1,6 tone si Ialomita, cu 1,8 tone.
Romania se afla printre tarile codase in ceea ce priveste colectarea acestor tipuri de deseuri. Astfel ca Polonia a colectat, anul acesta, 100 de grame pe cap de locuitor, iar Ungaria, 1 kg pe cap de locuitor. Conform Hotaririi de Guvern nr. 448/2005 privind deseurile de echipamente electrice si electronice, rata medie anuala de colectare selectiva a deseurilor electrice si electronice va trebui sa fie de 4 kg/cap de locuitor pina la sfirsitul anului 2008.
De asemenea, actul normativ prevede indeplinirea unor obiective intermediare. Astfel, pina la sfirsitul anului 2006, rata medie de colectare a deseurilor trebuia sa fie de 2 kg/cap de locuitor, iar la sfirsitul acestui an va trebui sa fie de 3 kg/cap de locuitor.
Pentru mai multe informatii vizitati Cotidianul
Evenimentul Zilei: Bucurestenii, campioni la reciclari
Locuitorii Capitalei au adunat cele mai multe "vechituri", ei fiind urmati de maramureseni si brasoveni. "Zgarcitii" au fost calarasenii.
Romanii au scapat, intr-o singura zi, de aproape 600 de tone de echipamente electrice si electronice, in cadrul programului de reciclare desfasurat sambata la initiativa Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD). Cei mai harnici au fost bucurestenii, care au "donat" peste 71 de tone, urmati de maramureseni – cu 42 de tone. Proiectul i-a lasat indiferenti pe locuitorii din judetul Calarasi, care au strans numai 75 de kilograme.
Cantitatea de deseuri adunate reprezinta, in total, circa 60% din suma totala colectata in tot anul trecut, respectiv 1.093 de tone. "Vechiturile" au fost duse la instalatiile de reciclare din tara si, in special, din strainatate.
Potential de 2,5 kg/cap locuitor
Cele 576,26 de tone de deseuri colectate la sfarsitul saptamanii trecute, in cadrul actiunii denumita Ziua Debarasarii Nationale, reprezinta circa 30 de grame "vechituri" pe cap de locuitor. Suma este infima in comparatie cu cantitatea de 3 kg/cap de locuitor pe care, potrivit normelor europene, ar trebui sa o adune Romania pana la finele acestui an. Din 2008, targetul urca pana la 4 kg/cap de locuitor. Ministrul mediului, Attila Korodi, considera ca tinta este foarte greu de atins.
"Pana la finele lui 2007, ar fi bine daca am strange 1 kg/ cap de locuitor", a declarat Korodi. Specialistii sustin ca ministrul este optimist – daca anul acesta se vor strange tot ca anul trecut, rezulta circa 54 de grame/cap locuitor. Potrivit unor calcule realizate dupa statistici in anul 2003, Romania are un potential de 2,5 kg/cap locuitor.
Nu avem nivelul economic necesar
Romania se afla, in prezent, in perioada de tranzitie, astfel ca oficialii de la Bruxelles vor incepe monitorizarea de anul viitor. Specialistii pe problema deseurilor din cadrul MMDD sustin ca nu ar fi greu de colectat aceasta cantitate, daca ea ar exista.
"Se pune o singura problema: au romanii atatea aparate de acest gen stricate si la care sa renunte? Noi credem ca nu, si apreciem ca Romania nu a ajuns inca la acest nivel economic", a declarat unul dintre specialisti.
Autoritatile de la Bucuresti nu ar fi singurele care nu ar reusi sa atinga tintele "destul de ambitioase" ale comisiilor europene. Ungaria a ajuns cu greu la 1 kg de deseuri/cap locuitor, Polonia a colectat doar 100 de grame/cap locuitor, iar Cehia 2,5kg/cap locuitor.
CLASAMENT PE JUDETE
Cele mai mari cantitati: Bucuresti 71,6 tone, Maramures 42 tone, Brasov 35 tone, Bihor 3 5 tone
Cele mai mici cantitati: Calarasi 75 kg, Vaslui 1,6 tone,Ialomita 1,8 tone, Braila 2 tone
Pentru mai multe informatii vizitati Evenimentul Zilei