25 de rezolutii verzi pe care chiar să le pui în practică în 2017

Începutul unui nou an este întotdeauna un moment bun pentru rezoluții pentru următoarele 365 de zile care urmează. Printre clasicele „să merg mai des la sală” și „să nu mai pierd timpul pe Facebook”, te invităm să-ți alegi și unele care să protejeze mediul și astfel să-ți facă viața mai fericită. Nu uita: obiectivele trebuie formulate cât mai specific posibil (cât, când, cu ce frecvență, de când până când etc).

25 de rezoluții verzi pe care chiar să le pui în practică în 2017

1. Ține luminile stinse pe durata zilei și lasă lumina naturală să pătrundă în casă. Trage draperiile și înlătură orice obstacol din dreptul ferestrelor.

2. Dacă nu ai făcut asta deja, înlocuiește toate becurile din casă cu unele economice. Există unele cu lumină galbenă, caldă, astfel încât nici nu vei simți diferența. Vor costa mai mult decât becurile obișnuite, însă vei recupera investiția treptat, pentru că vei plăti mai puțin la curent.

3. Cumpără-ți plante de apartament, căci vor absorbi dioxidul de carbon și toxinele din casă.

4. Repară un lucru stricat, nu-l înlocui. Uneori nu ai nevoie decât de scotch, lipici, de o mașină de cusut, de o șurubelniță sau un patent. Repară și bateria din baie care picură, pentru că picăturile alea, pe durata unei săptămâni chiar, înseamnă o cantitate mare de apă irosită.

5. Dacă stai la curte, profită de apa de ploaie pe care o poți colecta într-o găleată sau într-un vas mai mare.

6. Păstrează cutiile de vopsea cu gura în jos, pentru că astfel solvenții nu se vor putea evapora, iar vopseaua nu se va mai usca.

7. Menține congelatorul plin. Oricât de greu ar fi de crezut, frigiderul folosește mai multă energie ca să răcească atunci când sunt puține produse în interior. Congelează resturile de mâncare, chiar dacă asta înseamnă numai o porție, legumele, fructele și orice ai proaspăt în exces.

8. Folosește prosoape din bumbac în loc de șervețele de hârtie, dar ține cont să le schimbi des ca să eviți dezvoltarea bacteriilor.

9. Atunci când încălzești cuptorul, fă mai multe feluri de mâncare în același timp ca să economisești energie.

10. Cumpără alimente organice, naturale, fără conservanți și aditivi.

11. Alege o zi pe săptămână în care să mâncați fără carne. Sunt foarte multe rețete bazate pe legume și alte tipuri de proteine decât cele animale.

12. Întotdeauna încarcă mașina de spălat. Să speli numai jumătate de cuvă este o risipă de apă și de energie electrică.

13. Cumpără alimentele de care ai nevoie, calculând cât mănâncă fiecare membru al familiei. Așa vei preveni risipa.

14. Fă dușuri scurte, oprește apa în timp ce îți perii dinții, folosește uleiuri esențiale în locul odorizantelor pentru baie.

15. Scoate mașina de spălat, televizorul, încărcătoarele, laptopul și alte electrocasnice și electronice în priză atunci când nu le folosești.

16. Printează foile pe ambele părți și încarcă rezervele de tuș de la imprimantă în loc să cumperi unele noi.

17. Evită produsele de îngrijire personală care au parabeni și alte forme de chimicale dăunătoare. Alege produsele naturale sau fă-ți tu unele acasă.

18. Fă tu obiecte pe care le poți oferi cadou, în loc să cumperi și folosește pagini de reviste vechi în loc de hârtie de împachetat.

25 de rezoluții verzi pe care chiar să le pui în practică în 2017

19. Cumpără haine la mâna a doua, din magazine SH sau de la târgurile yard sale, sau fă schimb cu prietenii și familia.

20. Salvează copacii citind cărțile de la bibliotecă, împrumutându-le de la prieteni sau, în ultima fază, citindu-le online. Tot în aceeași idee, cere furnizarea facturilor online și plătește-le tot așa. Fă-ți liste și ia notițe pe o platformă digitală.

21. Renunță la paiele din plastic și la bețișoarele din lemn cu care amesteci în cafea.

22. Când ai un drum de făcut cu mașina, oferă-ți locurile libere altor persoane care au nevoie de transport (poți face asta pe BlaBla Car), iar în loc să te cazezi la hotel, caută un loc prin couchsurfing.

23. Reciclează tot ce poți, de la gunoiul menajer la haine și gadgeturi.

24. Fii foarte organizat, căci așa vei ști exact ce ai acasă. Cu siguranță ți s-a întâmplat cel puțin o dată să cumperi un lucru din care mai aveai un exemplar acasă.

25. Renunță pe cât posibil la produsele din plastic, începând cu pungile și sticlele, până la caserole și alte recipiente.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri