A fost creată cea mai mare rezervație naturală marină, în Antarctica

Uniunea Europeană, alături de alte 24 de state, au creat astăzi cea mai mare rezervație naturală marină din lume. Este situată în Marea Ross din Oceanul Antarctic și cuprinde o suprafață de 1.55 de milioane de km pătrați. Timp de 35 de ani, în zonă va fi interzis pescuitul în scopuri comerciale.

rezervație naturală marină
Foto: ExpeditionTrips

Marea Ross este printre cele mai importante ecosisteme maritime din lume. Găzduiește peste 10.000 de specii. Se găsesc aici aproape toate speciile de pinguini, balene, păsări marine, calamari și cod. Zona declarată rezervație naturală va cuprinde mai mult de 12% din întreaga suprafață a Oceanului Antarctic.

Pe un teritoriu de 1.1 milioane de km pătrați, pescuitul va fi interzis complet timp de 35 de ani. În restul rezervației, vor exista așa-numite „zone de cercetare”, în care se va permite pescuitul de krill și de pești-ferăstrău.

Acordul, semnat după numeroase amânări

Acordul prin care s-a înființat rezervația naturală din Marea Ross era negociat de ani buni. Rusia a blocat în repetate râduri semnarea lui. Astăzi, însă, statele au ajuns la o înțelegere, în cadrul unei reuniuni în Australia a Comisiei pentru Conservarea Resurselor Marine Vii din Antarctica.

Au aderat Rusia, China, Statele Unite și Uniunea Europeană. Deciziile referitoare la soarta rezervației vor fi luate de acum în unanimitate, chiar dacă interesele economice sunt diferite.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri