Rezervatia Biosferei Delta Dunarii: Caii salbaticiti din Padurea Letea ar putea fi protejati prin lege

Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) intentioneaza sa amenajeze un loc langa Padurea Letea, unde sa fie adapostiti caii salbaticiti din aceasta zona, a declarat pentru „Green Report” Grigore Baboianu, guvernatorul rezervatiei.

Directia Silvica Tulcea si localnicii din zona sustin ca animalele salbaticite fac  stricaciuni in Padurea Letea, cea mai veche arie naturala protejata din Romania, si trebuie gasite solutii cat mai repede pentru rezolvarea acestei situatii.

In acelasi timp insa, caii  fac deja parte din peisaj, reprezinta o parte ecosistemului in care traiesc si chiar un simbol al Padurii Letea. Iar solutia care urmeaza sa fie gasita va trebui sa rezolve atat problema padurii, cat si a cailor.

„Proiectul-pilot initiat de ARBDD vizeaza in primul rand protejarea Padurii Letea, imprejmuita acum cu un gard de sarma ghimpata, care s-a deteriorat. Incercam sa obtinem fonduri pentru acest proiect prin POS de Mediu, Axa 4, am facut deja demersuri in acest sens, iar adapostirea cailor intr-un spatiu special amenajat vine in completarea acestei initiative”, a spus Grigore Baboianu.

Cu caii salbatici de la Letea povestea este veche. Ei par a fi urmasii  unor cai eliberati in 1980 de seful unei ferme zootehnice din Sfantu Gheorghe, care exporta animale in Italia. Ar fi trebuit ucisi cu mult timp in urma, spun localnicii, deoarece aparuse la acea vreme un focar de febra aftoasa, dar seful fermei le-a dat drumul in Delta si de-atunci s-au salbaticit, iar numarul lor real nu este stiut inca.

„Un recensamant al cailor salbatici din Delta nu s-a facut inca, dar numarul lor ar putea sa se ridice si la 4.000. Acest lucru il vom face impreuna cu reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare, daca vom reusi sa obtinem finantare pentru amenajarea unui spatiu natural in care sa adapostim caii”, a explicat guvernatorul rezervatiei.

Grigore Baboianiu spera ca fondurile sa fie gasite impreuna cu reprezentantii organizatiilor de protectie a animalelor, care au fost deja rugate sa se implice in acest proiect.

Caii salbaticiti de la Letea, vedete la televiziunea franceza

„Padurea Letea nu poate fi protejata fara  sa rezolvam problema cailor salbatici. Au fost propuneri de exterminare sau de lasare, in continuare, in libertate a acestor cai, dar vrem sa gasim totusi o cale de mijloc. Caii salbaticiti fac parte deja din peisaj, reprezinta o parte a sistemului natural in care s-au dezvoltat si, in cazul in care vom reusi sa-i strangem intr-un spatiu special amenajat, ei pot fi folositi chiar in scop turistic, devenind o atractie deosebita pentru vizitatori. Cu putin timp in urma au fost aici cativa jurnalisti francezi si au facut un film despre caii de la Letea, care a fost difuzat pe un canal de televiziune din Franta”, a adaugat guvernatorul ARBDD, Grigore Baboianu.

Potrivit ARBDD, Academia Romana a declarat Padurea Letea, prin care caii salbatici intra acum aproape fara oprelisti, arie protejata in 1938, aceasta fiind a doua rezervatie din Romania dupa Muntii Retezat.

Padurea Letea abunda in plante agatatoare care se incolacesc pe arbori, in specii rare de plante, iar animalele si insectele care roiesc aici reprezinta un punct de atractie in plus pentru turistii care ajung in aceasta zona.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Ultimele știri