Romania a avut o pana de motor de 50 de ani

Ministrul mediului, Nicolae Nemirschi, crede ca, din punctul de vedere al mediului, Romania are de recuperat 50 de ani fata de Europa, iar singura
sa sansa sunt copiii. Nemirschi a marcat cele 6 luni petrecute in fruntea ministerului printr-o saptamana plina de evenimente, dedicata Zilei Mediului. Cu aceasta ocazie, el a explicat pentru „Green Report“ cum si de ce a decis sa modifice radical programele „Rabla“ si „Casa Verde“. Ro

Ati implinit sase luni la conducerea Ministerului Mediului. Cum se vede mediul in Romania dupa aceasta perioada?

Am deja o lista de probleme, care mi-a generat o lista de prioritati. Sunt multe de facut in domeniul acesta, si problemele trebuie esalonate, pentru ca nu traim, din punctul de vedere al mediului, numai in Romania, ci si in Europa. Suntem cetateni europeni, si angajamentele luate au inceput sa ajunga la final.

Suntem cu mult in urma?

La modul general, suntem in urma. Insa e o chestiune pe care deja am mai spus-o. Nu ne putem alinia la start acum cu Europa, pentru ca noi am avut o pana de motor de 50 de ani. Motoarele noastre nu pot fi turate la fel ca si cele din Europa, asta e clar. Eu incerc sa fac demarajul si am deja semnale ca oamenii au inceput sa inteleaga faptul ca nu mai e timp.

Ati avut o saptamana plina, „Saptamana Mediului Tau“…

Eu cred ca a fost un succes. As vrea ca aceasta campanie, de pe 1 si pana pe 5 iunie, de Ziua Mediului, sa devina o traditie in Romania. Sa dam un semnal de angajament si de putere pentru minister si sa transmitem ca lucrurile sunt luate foarte in serios. Am tinut neaparat sa ma intalnesc cu copii pe 1 iunie, de ziua lor, pentru ca eu cred ca singura sansa pentru Romania o reprezinta copiii. Factura pentru ceea ce noi facem rau pentru mediu astazi o sa fie platita de nepotii nostri. Daca noi credem ca viata reprezinta numai viata noastra, atunci am pierdut batalia…

Avem in Romania doua proiecte foarte mediatizate, programele „Rabla“ si „Casa Verde“. Ce ne puteti spune despre primul?

Am tras linie la prima etapa si am constatat un lucru imbucurator. Partea buna e faptul ca autoturismele vandute prin programul „Rabla“ reprezinta 20% din totalul pietei de masini noi vandute in Romania.

Este mult sau putin?

Raportat la 2008, este mult, pentru ca, pe tot parcursul anului trecut, prin programul „Rabla“ s-au achizitionat masini noi in procent de 11,5% din totalul masinilor vandute. E o dovada ca a fost un stimulent pentru industria auto care, din pacate, a scazut cu 50% din cauza crizei.

Care vor fi noutatile?

Am luat decizia sa extindem programul si la autoutilitarele usoare, pentru ca nu vad diferenta, spre exemplu, intre o Dacie veche, care are scaune si canapele inauntru, si un papuc care are acelasi motor. In al doilea rand, nu mai limitez numarul de masini pe care poate sa le achizitioneze o persoana. Pentru mine e important sa dispara 60.000 de rable de pe piata, masini care polueaza… nu conteaza forma prin care o faci. Un al treilea element important, pe care il voi introduce abia din toamna, este introducerea persoanelor juridice in program. Pentru ca acest lucru este interpretat ca ajutor de stat, trebuie facuta o schema de minimis (ajutor de stat care nu depaseste, intr-o anumita perioada de timp, plafonul sumelor reglementate de UE), schema care necesita niste proceduri. Eu sper sa le stabilesc cu Consiliul Concurentei pana la 1 septembrie. Schema de minimis pentru persoane juridice va fi pe trei ani, pana in 2011. Pentru 2009, o sa aloc, in septembrie, din totalul celor 60.000, un numar de 10.000 de unitati care pot fi cumparate de persoanele juridice.

La ce cifra se va ajunge?

La 60.000 de rable pe an, numai pentru persoane juridice. Sigur, efortul financiar este destul de mare. Schema de minimis pentru persoane juridice reprezinta un efort de circa 54 de milioane de euro pe trei ani.

Ce ne spuneti despre proiectul „Casa Verde“?

L-am modificat, in sensul ca beneficiare vor fi administratiile locale, care au in patrimoniu cladiri, respectiv spitale, scoli, gradinite sau camine de batrani, unde administratia locala plateste facturile la energia electrica si apa calda. Nu mai exista instalator agreat, pentru ca nu pot fi instalatori mai agreati decat altii. Procedurile vor fi derulate de administratiile locale, potrivit legii achizitiilor publice. Singura zona privata care a ramas in program e reprezentata de asociatia de proprietari care, numai impreuna cu primaria, poate sa acceseze bani.

Fiecare primarie hotaraste cat la suta aloca pentru acest program?

Partea de subventie in acest program este de 80%. Practic, primaria poate veni cu 20% daca asociatia de proprietari nu are suficienti bani. Exista totusi o limitare a sumei pe care o pot accesa, pentru ca, spre exemplu, municipiile mari au pregatite departamente speciale care pot scrie repede programe si pot accesa destul de multi bani. Atunci am limitat accesul la fonduri in functie de numarul de locuitori. De exemplu, pentru un municipiu cu 200.000 de locuitori, suma alocata este in jur de un milion de euro.

spot_img

Ultimele știri