Revelion fără artificii la Cluj-Napoca. Societatea civilă cere sărbători fără pocnitori

Primăria Cluj-Napoca a decis, pentru prima dată în acest an, să renunțe la tradiționalele focuri de artificii organizate cu ocazia Revelionului. Între timp, societatea civilă cere încă o dată autorităților centrale să renunțe la „distracțiile” periculoase și să interzică comercializarea peterdelor.

 

În locul artificiilor, locuitorii și turiștii din Piața Unirii au fost invitați să participe la un spectacol cu drone, care a înlocuit zgomotul și poluarea pirotehnică cu o demonstrație impresionantă de tehnologie și lumină.

Primarul din Cluj-Napoca, Emil Boc, a explicat că renunțarea la artificii este un gest simbolic și responsabil, menit să protejeze mediul și să reducă suferința animalelor domestice și sălbatice.

„Arată că suntem capabili să sărbătorim fără a afecta mediul și animalele din preajma noastră. Tehnologia ne oferă șansa de a crea magie pe cer, fără să distrugem ceea ce iubim. Cred că această abordare reflectă vremurile în care trăim”, a declarat Emil Boc la Ziua Live.

Decizia vine în contextul unei petiții inițiate de comunitatea Declic, care a strâns aproape 80.000 de semnături. Semnatarii au solicitat interzicerea petardelor și artificiilor, evidențiind impactul negativ al acestora asupra sănătății, siguranței și mediului.

Conform petiției, sărbătorile de iarnă ar trebui să fie un prilej de bucurie, însă utilizarea necontrolată a petardelor și artificiilor provoacă anual haos. În fiecare Revelion, spitalele tratează victime cu răni grave, copiii sunt expuși pericolelor, iar animalele domestice și sălbatice suferă atacuri de panică sau mor din cauza stresului.

Consecințele utilizării masive a artificiilor și petardelor nu se limitează la sănătatea oamenilor și animalelor. Poluarea aerului atinge niveluri record, iar curățenia post-revelion implică cheltuieli semnificative pentru administrațiile locale. De asemenea, vandalizarea mobilierului urban și a clădirilor publice implică alte milioane de lei din bugetele publice, mai arată creatorii petiției.

Autoritățile au confiscat deja tone de materiale pirotehnice, însă chiar și în aceste condiții, spitalele au înregistrat mai multe accidente, la fel ca în fiecare an. De exemplu, un tânăr din Iași a ajuns la spital în stare gravă, după ce o petardă i-a explodat în mână.

Citește și: ANPM: Artificiile de Anul Nou poluează și sunt periculoase pentru animalele sălbatice și domestice

Artificiile din noaptea de Revelion au înrăutățit calitatea aerului în marile orașe

#artificii #petarde #clujnapoca

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri