RetuRO, administratorul Sistemului de Garanţie-Returnare (SGR), anunţă lansarea unei proceduri de selecţie în vederea achiziţionării de saci de plastic care vor fi utilizaţi de comercianţi pentru colectarea manuală şi automată a ambalajelor cu sigla SGR la punctele de returnare.
Procedura are ca scop eficientizarea şi îmbunătăţirea calităţii accesoriilor folosite în procesul de colectare a ambalajelor SGR şi de a-i susţine pe comercianţi în toate aspectele legate de organizarea acestei activităţi la punctele de returnare special amenajate.
Înscrierea în procedura de selecţie este deschisă furnizorilor interesaţi până la data de 30 aprilie 2024, iar pentru a face procesul de înscriere şi selecţie mai eficient RetuRO a dezvoltat un chestionar simplu, pe care companiile interesate de participare îl pot completa prin accesarea linkului dedicat, la secţiunea „Licitaţie saci plastic”, de pe site-ul www.returosgr.ro.
Tot pe site, furnizorii pot găsi calendarul procedurii de selecţie, informaţii complete despre paşii necesari înscrierii, precum şi detalii despre caracteristicile tehnice ale sacilor de plastic RetuRO.
Sacii de plastic RetuRO sunt utilizaţi de operatorii economici – comercianţi şi operatori HoReCa pentru colectarea ambalajelor SGR returnate de consumatori, atât în colectarea manuală, cât şi automată.
RetuRO Sistem Garanţie Returnare este o companie non-profit, creată de un consorţiu format din trei acţionari privaţi: Asociaţia Berarii României pentru Mediu (30%), Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate (30%) şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu (20%) şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (20%).
Administratorul SGR funcţionează cu finanţare exclusiv privată şi are rolul de a asigura transparenţa asupra cantităţilor de ambalaje pentru băuturi puse pe piaţă şi returnate de consumatori, contribuind la dezvoltarea durabilă a României, prin gestionarea responsabilă a deşeurilor de ambalaje, în vederea atingerii ţintelor de reciclare impuse României de către Uniunea Europeană.
În decursul primelor patru luni de la lansarea oficială a Sistemului de Garanţie – Returnare, la nivel naţional, peste 100 de milioane de ambalaje au fost returnate de consumatori şi mai mult de un miliard de recipiente au fost puse pe piaţă de către producători.