Organizatia Greenpeace este multumita ca studiul comandat de Ministerul Mediului si realizat de Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS) a fost finalizat si confirma existenta in muntii Retezat a ultimului peisaj forestier intact (PFI) din Europa de la latitudini temperate, potrivit unui comunicat Greenpeace.
"Este o mare satisfactie ca acesta confirma descoperirea noastra, si anume ca muntii Retezat-Godeanu-Tarcu adapostesc ultimul peisaj forestier intact din Europa situat la Sud de Cercul Polar. Confirmarea descoperirii reprezina primul pas pentru protejarea acestei comori unice. Ministerul Mediului trebuie sa protejeze prin lege intreg peisajul", a spus Gabriel Paun, Greenpeace Romania.
In octombrie 2006 Greenpeace anunta ca a descoperit ca Muntii Retezat-Godeanu-Tarcu adapostesc ultimul PFI din Europa, situat la sud de Cercul Polar. La scurt timp Ministerul Mediului a comandat un studiu de evaluare stiintifica a PFI. In perioada de timp ce a trecut Greenpeace a depus eforturi pentru a stopa activitatile cu impact negativ asupra PFI si a lucrat alaturi de administratiile si consiliile stiintifice deja existente ale parcurilor nationale Retezat si Domogled impotriva lucrarilor ilegale la DN 66A Petrosani Baile Herculane.
Studiul a fost finalizat recent si confirma ca PFI are 97.926 ha din care 18.046 ha sunt paduri virgine.
Practic aici se afla ultima arie din Europa din zona temperata mai mare de 50.000 ha care nu este strabatuta de infrastructura, nu are asezari omenesti si nu a fost afectata de exploatari forestiere sau de resurse naturale in ultimii 50 de ani.
22 de tipuri diferite de ecosisteme au fost identificate aici de echipa de cercetare. Peisajul include cea mai mare parte a Parcului National Retezat, suprafete din Parcul National Domogled – Valea Cernei si din Geoparcul Dinozaurilor Hateg, dar si alte suprafete insemnate din apropiere. Muntii Tarcu, Dancioanea, Strei-Hateg si Nordul Gorjului de Vest au fost recent inclusi in reteaua europeana de arii protejate Natura 2000, dar 10% din teritoriul PFI ramane in continuare fara nici un fel de protectie legala, desi echipa de cercetatori care a realizat studiul considera ca si restul de 10% din PFI are valoare ridicata de conservare si ca trebuie, de asemenea, inclus in arii naturale protejate.
Totusi noile situri Natura 2000 nu au administratie si planuri de management deoarece Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate (ANAP) nu exista inca, iar restul de 10% sunt supuse amenintarilor fara limite.
Tezaurul natural din Retezat a trezit interesul unor prestigioase publicatii internationale (The Independent sau The Guardian) si a inceput sa aduca tot mai multi turisti in aceasta arie de o deosebita diversitate biologica si geologica si cu peisaje unice. Se stie ca indiferent de tipul de arie naturala protejata ales pentru a proteja un teritoriu, amenintarile se pot materializa in distrugere ireversibila.
Totusi prestigiul unui titlu de Patrimoniu Natural Mondial UNESCO a reusit sa confere ariilor protejate o conservare eficienta peste tot in lume.