Un bucătar luptă într-un mod unic față de risipa alimentară: a creat o carte de bucate cu 100 de rețete care se bazează pe resturi de legume, fructe și proteine animale, care în mod normal ar ajunge la gunoi.
O mare parte din alimentele pe care le cultivăm și preparăm ajung la gunoi, iar oamenii sunt din ce în ce mai atenți la acest aspect, în ideea de a reduce consumul și, mai ales, risipa alimentară. De aceste lucruri au ținut cont celebrul bucătar Mads Refslund și apreciata cunoscătoare a multor plante sălbatice Tama Matsuoka Wong atunci când au lansat o carte cu rețete din ceea ce pentru mulți reprezintă resturi sau chiar deșeuri.
Cartea „Scraps, Wilt & Weeds – Turning Wasted Food into Plenty” conține 100 de rețete pe bază de resturi de legume, fructe și proteine animale pe care în mod normal le-ai arunca direct la gunoi. Chef-ul Mads Refslund a inventat rețete accesibile, fără a face însă vreun compromis la gust.
Printre ingredientele pe care le folosește acesta se numără cojile de cartofi, tulpinile de conopidă sau piele de pește, dar și ingrediente care nu sunt coapte, cum ar fi căpșunile verzi sau prea coapte, pâinea învechită, cartofi zbârciți sau plante veștejite. Fructele prea coapte devin sosuri dulci pentru carne, iar frunzele și tulpinile de legume sunt ingredientele de bază în supe și sosuri.
Iată câteva exemple de rețete ce se găsesc în cartea „Scraps, Wilt & Weeds – Turning Wasted Food into Plenty”: pesto din cotoarele de morcovi, tulpini de conopidă la cuptor cu ciuperci și brânză brie, carne de porc în sos de pere prea coapte, terci din pâine și bere cu înghețată sărată cu caramel, somon crocant cu piele.
Pe lângă cele 100 de rețete, cartea conține informații despre părțile unor produse pe care de multe ori le aruncăm, precum și o secțiune despre cum pot fi utilizate aceste resturi.
„Cartea este organizată pe ingrediente, ceea ce face mai ușor de căutat idei pentru orice legumă este aproape să se strice. Refslund își provoacă cititorii să nu onoreze numai imperfecțiunile ingredientelor, ci și resturile și pulpa. Sunt și idei pretențioase, dar sunt echilibrate de soluții mai accesibile tuturor, inclusiv un capitol despre rețete clasice care au la bază resturi”, scriu cei de la New York Times.