Risipa alimentara – ce faci cu resturile de mâncare rămase de la Paște

Cumpărăm multe alimente și gătim mult, mai ales de sărbători, dar asta înseamnă și că aruncăm multă mâncare. Am scris mai jos ce să faci ca să nu mai pățești la fel anul viitor, dar și ce poți face cu alimentele rămase de la Paște. Orice, numai să nu mai arunci mâncarea!

Ce faci cu resturile de mâncare rămase de la Paște

De Paște, scoțienii aruncă în jur de 4.000 de tone de mâncare, ceea ce este echivalentul greutății a 10 milioane de ouă de Paște. O știre de acum trei ani anunță că, din cauza faptului că mai multe magazine constănțene și-au făcut stocuri prea mari de marfă pentru Sărbătorile Pascale, iar produsele au expirat, au fost incinerate 5,5 tone de carne şi produse din carne, aproape trei tone de lapte şi produse din lapte, 2,3 tone de peşte şi produse din peşte, peste 350 de kilograme de ouă, dar şi alte câteva sute de kilograme de diverse produse alimentare.

Magazinele probabil și-au învățat lecția, dar oamenii încă aruncă din gospodăriile lor cantități uriașe de mâncare. În România, 2,5 milioane de tone de mâncare ajung anual la gunoi, iar la nivel global 1,3 miliarde tone.

Cum să eviți risipa alimentară

Acum ai făcut deja cumpărăturile, ai gătit, ai pregătit cadouri, deci faptul e cam consumat. Citește însă sfaturile noastre ca să-ți fie de folos anul viitor:

Plănuiește totul! La modul cel mai serios, acesta este cel mai important pas în a lupta împotriva risipei alimentare. Ține cont de câte persoane vor fi la fiecare masă din cele trei zile de sărbătoare și nu găti cu mult peste cantitatea de care ar avea nevoie acestea.

Plecând de la numărătoarea pe care ai făcut-o, scrie meniul, apoi o listă de ingrediente de care ai nevoie și după care să te ghidezi la cumpărături.

Nu te lăsa încântat de ofertele și reducerile din magazin, decât dacă ai produsele respective pe listă. Dacă ai nevoie numai de o parte din cantitatea vândută la ofertă, congelează restul.

Ce faci cu mâncarea rămasă

Dacă am stabilit în linii mari ce reguli avem de respectat anul viitor, acum să vedem ce facem cu mâncarea ce a rămas după Paște.

Resturi de friptură de miel sau orice altă carne se pot congela dacă le lași să se răcească bine și le tai în bucăți mici (astfel încât să se decongeleze repede). Sigilează-le într-o pungă de plastic și ține-le în congelator cel mult o lună.

Ca să împrospătezi o pâine veche de o zi, ține-o puțin sub jetul cu apă rece, scutur-o bine și las-o în cuptor pentru 10 minute.

Tortul rămas poate fi congelat dacă așezi hârtie de copt între felii, astfel încât să poți decongela câte o bucată.

Din ouăle vopsite rămase poți să faci maioneză sau sos de muștar cu unt pentru ouă umplute.

Resturile de friptură pot fi adăugate în salata boeuf sau în una de crudități, poate fi adăugată în compoziția de chiftele, în musaca sau în varză a la Cluj. Poți să faci și o shaorma în care să adaugi ceapă, roșii, brânză și tzatziki; pizza sau plăcintă cu carne.

Ce faci cu resturile de mâncare rămase de la Paște

Cozonacul vechi poate să devină un blat de tort, frigănele sau, dacă este amestecat cu stafide, nuci, fulgi de cocos, cacao și gem, se transformă în bomboane.

Legumele puțin veștejite pot fi folosite în tocănițe, supe creme, lasagna, frigănele sau adăugate la pizza.

Dacă ești în căutarea unor rețete mai deosebite, poți să încerci souvlaki de miel, bruschete cu resturi de legume, ratatouille de miel, miel marocan sau salată de miel cu portocale.

Ce faci cu resturile de mâncare rămase de la Paște

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri