Pamantul deteriorat din vestul Tanzaniei isi revine treptat dupa doua decenii de munca in scopul reabilitarii ecosistemelor degradate, informeaza ENN.
Vestul Tanzaniei, care odata a fost un tinut paduros prosper si diversificat, a intretinut gospodariile comunitatilor locale fara nicio dificultate.
Dar politicile implementate in anii 1920, de transformare a tinutului paduros in teren de agricultura, au condus la distrugerea acestuia, iar pana in anii 1980 au existat ingrijorari ca pagubele erau ireversibile.
Din fericire aceste ingrijorari s-au dovedit a fi gresite multumita unui program regional de dezvoltare premiat si cunoscut drept HASHI. Oamenii care au lucrat la acest program au identificat si implementat mai multe tehnici traditionale de management al terenului pentru consolidarea zonei.
Cele mai prospere dintre acestea au fost incluse in sistemul Ngitili, care prevede necultivarea terenului si lasarea vegetatiei sa creasca in timpul sezonului ploios. Astfel este asigurata hrana necesara animalelor in timpul sezonului secetos.
Economistii estimeaza ca peste 800 de sate din vestul Tanzaniei folosesc in prezent tehnici variate ale sistemului Ngitili acest lucru avand in consecinta un impact pozitiv asupra veniturilor locale.