Restaurantele ar putea câștiga 7 lire sterline pentru fiecare liră investită în măsuri de combatere a risipei alimentare

Restaurantele pot avea un profit de 7 lire sterline pentru fiecare liră sterlină investită în măsuri de combatere a risipei alimentare, conform unui nou studiu.

Raportul realizat de World Resources Institute se bazează pe cercetări făcute pentru Champions 12.3, un grup de lideri politici, afaceriști, ONG-uri și fermieri din întreaga lume care încearcă să combată risipa alimentară.

Grupul dorește să atingă obiectivul de dezvoltare durabilă ONU care prevede înjumătățira risipei alimentare la nivel de consumator și din cadrul lanțurilor de aprovizionare până în 2030.

Conform ONU, risipa alimentară globală cauzează pierderi economice în valoare de 940 de miliarde de dolari. O treime din hrana lumii este risipită, în condițiile în care unul din nouă oameni rămân înfometați. În plus, risipa alimentară contribuie cu 8% la emisiile globale de gaze cu efect de seră.

Risipa alimentară va crește cu o treime până în 2030 fără măsuri urgente

Noul studiu arată că raportul cost-beneficiu pentru combaterea risipei alimentare este de 7:1 pe o perioadă de trei ani, însemnând că pentru fiecare liră investită, 7 lire vor fi recuperate.

În decursul primului an de implementare a unui program de reducere a risipei alimentare, 76% dintre restaurante și-au recuperat investiția, procentul crescând la 89% după doi ani. În cadrul studiului au fost evaluate  114 restaurante din 12 țări.

Lanțul de magazine Ikea a explicat cum a redus risipa alimentară în propriile restaurante din 420 de magazine, salvând echivalentul a peste trei milioane de porții de mâncare în aproape doi ani. Ikea utilizează Winnow, un cântar electric utilizat de restaurante care cântărește resturile alimentare înainte să fie aruncate. Proiectul a rezultat în noi moduri de lucru în bucătării, iar unele magazine și-au redus risipa alimentară cu peste 50%.

„În fiecare an, o treime din hrana lumii ajunge să fie risipită. Acesta este echivalentul a 1.3 miliarde de tone de alimente care se aruncă la gunoi – și credem că acest lucru nu este drept. Credem că ce este măsurat, este gestionat.”, a declarat Dave Lewis, director executiv la Tesco și președinte Champions 12.3.

spot_img

Ultimele știri