Republicanul, Prahova: Scandal de mediu in Campina

Forja Neptun, una dintre uzinele istorice si poate cel mai mare poluator fonic din Campina si-a inchis portile. Dupa luni de tergiversari si sute de reclamatii din partea campinenilor care locuiesc in apropiere, Neptunul nu a mai primit OK-ul de la Mediu. Cum era de asteptat, societatea nu-si inchide portile defintiv, isi muta doar productia pe un teren din afara orasului, pe marginea DN1 in apropiere de Paralela 45.

Mutare fortata

Campinenii care locuiesc in zona de nord a orasului pot dormi in sfarsit linistit. Ani la rand au fost nevoiti sa suporte zgomotul infernal produs de forja Neptunului. Oamenii spun ca nu era un zgomot usor de digerat, de genul unui polizor, ci mai degraba o vibratie insesisabila pentru urechi dar pe care o simteai „in suflet”. „In urma masuratorilor facute de noi am ajuns la concluzia ca Forja Neptun nu mai poate sa-si continue activitatea in aceeasi locatie.

Conform normelor impuse de legislatia europeana, zgomotul produs de o hala de productie nu trebuie sa depaseasca 70 de decibeli la limita gardului iar noaptea 40 de decibeli in dreptul celui mai apropiat geam al unei locuinte civile. Societatea Campineana depasea cu mult aceste norme. Desi administratorul acestei societati a incercat sa intre in legalitate, a facut investitii in acest sens, situatia nu s-a rezolvat. ” a declarat Catalin Deaconu, directorul adjunct al Garzii de Mediu Prahova.

Odata cu mutarea forjei, aflata pe terenul fostului Electroutilaj raman descoperite nu mai putin de sase hecatere de teren. Surse aproipate omuli de afaceri Mihai Anastasescu (administratorul Forja Neptun) ne-au declarat ca pe aceasta suprafata de teren, undeva in aporpierea fostului stadion al Rafinariei urmeaza se se constriasca un cartier de blocuri.

Complex de blocuri in loc de forja

„Campina are o mare porblema din acest punct de vedere. Este un oras unde se amesteca zona industriala cu zona rezidentiala, un aspect deloc convenabil pentru localnici. Este firesc ca oamenii care au case acolo sa isi doreasca linisite si aer respirabil. Ar fi normal ca autoritatile publice locale in frunte cu edilul orasului sa se decida daca nordul orasului Campina ramane zona industriala sau rezidentiala si sa nu mai aporbe autorizatii de constructie pentru locuinte. Este putin anormal sa aprobi construirea uni cartier de blocuri in locul unei hale industriale care se afla in vecinatatea altor uzine cum este Turnatoria sau Rafinaria. In acest fel vom avea in permanenta probleme. Sa nu uitam ca in imediata apropiere se afla si cimitirul orasului care impune respectarea unor norme speciale in ceea cepriveste constructiile civile ” a explicat Deaconu.

Din pacate zona de nord a orasului ramane in continuare sub patronajul industriei grele. Nici Turnatoria Orion nu a obtinut inca avizul de mediu. „Turnatoria este pe cale sa primeasca avizul de la noi dar mai are inca anumite probleme tot de zgomot. Avem cateva reclamatii de verificat. Trebuie sa recunosc ca aceste sesizari sunt venite din partea unor locanici care au resedinta destul de departe de Turnatorie si nu vad cum i-ar putea deranja zgomotul mai ales ca cei ce locuiesc in imediata apropere a acestei societati nu se plang de asa ceva. Obligatia noastra este sa verificam pentru ca Uniunea Europeana nu ne mai permite sa ne jucam cu mediul” a concluzionat Deaconu.

Pentru mai multe informatii viziteaza Republicanul, Prahova

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri