Pericol pe Valea Prahovei. Tot mai multi ursi au inceput sa coboare, seara de seara, in cautare de mancare la restaurante sau la tomberoane de gunoi din statiunile Sinaia, Busteni si Azuga. Specialistii sustin ca animalele sunt incurajate si de comportamentul turistilor care ignora interdictia de a le hrani.
Localnicii s-au obisnuit deja cu prezenta ursilor, dar pentru turisti animalele constituie un punct de atractie. Autoritatile locale fac insa apel la oameni, rugandu-i sa nu mai hraneasca salbaticiunile, pentru ca isi pun in pericol propria viata. Aparitia ursilor nu a fost lipsita de incidente. In urma cu trei seri, in noaptea de sambata spre duminica, o ursoaica cu pui a coborat din padure in zona de campare de pe Valea Cerbului, in apropiere de statiunea Busteni, a intrat intr-un tomberon metalic pentru gunoi si a ramas blocata acolo, fiind nevoie de interventia autoritatilor pentru scoaterea animalului din cutia metalica. Paul Sasu, seful postului de jandarmi montani din Busteni, sustine ca, pentru autoritati, aparitia ursoaicei in Valea Cerbului, in zona in care turistii isi monteaza corturile sau isi parcheaza rulotele, nu mai este ceva neobisnuit. „Vine seara de seara. Este vorba, de fiecare data, despre aceeasi ursoaica, cu doi pui, atrasa de resturile pe care turistii le arunca la gunoi. Pana acum, nu a devenit agresiva. Noi patrulam noapte de noapte in zona. De obicei, animalul fuge cand vede luminile masinilor si pe cele de la girofarur”, ne-a spus Sasu. Autoritatile ii sfatuiesc pe turistii care vin cu cortul pe Valea Cerbului sa nu pastreze mancarea in cort, ci in masina sau undeva la inaltime, astfel incat animalele sa nu fie atrase de mirosul hranei si sa nu atace corturile. Si la Sinaia turistii s-au obisnuit cu ursii. Pe drumul care face legatura intre Sinaia si Cota 1400 isi face, zilnic, aparitia un astfel de patruped. Oamenii ii spun „ursul cersetor”. „De vreo trei ani, acelasi urs vine mereu in acelasi loc. Astepta sa primeasca mancare. Turistii opresc. Ii dau o bucata de paine, o banana? El se apropie de masina si ia ce i se da. In conditiile in care s-a invatat sa primeasca hrana acolo, se intoarce mereu”, ne-a mai spus Paul Sasu. Probabil foarte putini turisti stiu ca ceea ce fac ei, respectiv faptul ca hranesc animalele salbatice si le atrag pentru a le filma si fotografia, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenzi de pana la 1.500 de lei. Exista o hotarare a Consiliului Local Sinaia care prevede ca: „Hranirea animalelor salbatice atat de catre persoane fizice, cat si de persoane juridice, precum si practicarea unor activitati de atragere a acestora prin momeli, hrana, pentru filmari sau fotografii in timpul zilei si in timpul noptii, cu efecte luminoase, pot constitui un pericol iminent de atac, accidentare sau ranire se sanctioneaza cu amenda”.
Actul normativ a fost adoptat in octombrie 2007, la cateva luni dupa ce o turista americanca a murit dupa ce a fost atacata de un urs pe care il fotografia cu un aparat cu blitz in Bucegi, pe Valea Cerbului.
Pentru mai multe informatii viziteaza Republicanul, Prahova