Reportaj pe Via Danubiana: Savurează Dunărea sălbatică la doar o oră de București

Chiar dacă locuim în București, în aglomerarea urbană, avem acces la natură. La doar o oră de mers cu mașina, ajungem pe malul Dunării. O drumeție prin luncă și o plimbare cu caiacul pe Dunăre ne-au așteptat și pe noi ca o mini-vacanță, numai bună să îți încarci bateriile.

Plaja Gostinu, aflată în județul Giurgiu, ar putea fi refugiul oricui vrea să se bucure de natură, dar fără să petreacă ore întregi pe drum dacă locuieşte în apropierea capitalei. Noi am pornit sâmbătă dimineață, pe o vreme ce nu se anunța deloc prietenoasă – erau în jur de 10 – 12 grade Celsius și vânt – alături de Asociația Mai Mult Verde.

Aria naturală se află în extremitatea central-sudică a județului Giurgiu, pe teritoriile comunelor Gostinu, Oinacu și Prundu. Am condus aproximativ o oră.

Pe malul Dunării, mai mulți pescari erau instalați la „treabă”, chiar dacă primăvara se arăta capricioasă.

Reprezentanții Asociației Mai Mult Verde promovează astfel de locuri – ca zone de agrement, dar susțin și dezvoltarea turistică, precum și proiectele de ecologizare și protecția mediului.

O parte dintre jurnaliștii și voluntarii prezenți am pornit de la locul de întâlnire într-o drumeție în amonte pentru a ajunge la plaja Gostinu cu caiacele. Este parte a ceea ce se cheamă acum „Via Danubiana”, un traseu ecoturistic inaugurat în cursul anului 2024. Sâmbătă, reprezentanții Mai Mult Verde au dezvelit cea de-a treia bornă a acestuia şi poate fi folosit pentru plimbare sau chiar pentru o tură cu bicicleta.

„Sunt locuri atât de frumoase în apropierea satelor, a orașelor, de care foarte mulți nu știu și ne-am gândit că e un bun prilej să conștientizăm aceste locuri și să conștientizăm și grija de natură”,

a spus Alexandra Damian, directoarea de comunicare și marketing a Asociației Mai Mult Verde.

Plimbarea noastră de o oră în caiace pe o Dunăre destul de învolburată s-a terminat pe plaja Gostinu, un loc pe care localnicii, dar și alți oameni de prin împrejurimi îl cunosc și îl vizitează.

Este o plajă sălbatică, cunoscută drept ‘Vama Veche a Dunării’, aflată la capătul satului cu același nume. Nu oferă facilități turistice, dar atrage tot mai mulți vizitatori, dornici de liniște și natură.

Deși zona nu a reușit să se dezvolte din punct de vedere turistic, nu oferă opțiuni de cazare sau restaurante, călătorul este atras aici mai degrabă pentru liniștea locului și pentru bucuria de a se scălda în apele Dunării.

Voluntarii Asociației au instalat deja mai multe panouri informative cu privire la fauna din zonă și la necesitatea de a o proteja. Este cea de-a cincea potecă tematică care face parte din „Via Danubiana”, parte dintr-o poveste care a început în urmă cu doi ani.

Prima bornă este la Găujani, a doua la Giurgiu, la cetate – în centrul județului, iar cea de-a treia spre limita inferioară a județului Giurgiu. „Via Danubiana” este un proiect complex care să acopere toți cei 1,075 de kilometri pe care Dunărea îi străbate prin țara noastră. Momentan sunt cartați 100 de kilometri, iar informațiile despre traseu se găsesc pe viadanubiana.ro.

Ostrovu Lung – Gostinu a fost declarată Arie de Protecție Specială Avifaunistică prin Hotărârea de Guvern nr. 1284 din 24 octombrie 2007 și într-adevăr păsările ne-au însoțit peste tot pe drum – de la rațe la pelicani. Căprioarele și-au făcut și ele simțită prezența, însă și șacalii sunt nelipsiți pe timpul nopții.

„Sunt diferite grade de protecție – unele sunt pentru păsări, unele sunt pentru pești, altele pentru floră și faună în general. Dar în momentul de față, tot ce ține de zonele acestea protejate, într-un fel sau altul, nu putem spune că există un program – ceea ce se cheamă planuri de management de vizitare responsabilă de valorificare în beneficiul comunităților”,

explică președintele Asociației, Doru Mitrana.

Și dacă tot am menționat animalele, este momentul să spun că și câinii abandonați ne-au însoțit la tot pasul. Unul dintre ei, prietenos, a mers cu noi până la locul în care ne-am urcat în caiace. Reprezentanții Asociației spun că maidanezii reprezintă una dintre provocările cu care se confruntă zona.

„Aici e problema cu câinii. Trebuie să învățăm că abandonul nu este o soluție. Sunt foarte multe componente pe care încercăm să le înglobăm în în proiectele pe care le facem. Nu doar punem o bornă sau punem o panou și plecăm acasă, ci de aia și revenim cu voi pe traseu să vă arătăm și să înțelegem împreună”, ne-a spus Alexandra.

Deșeurile sunt și ele o problemă. Asociația Mai Mult Verde este și inițiatoarea programului „Cu apele curate” care vrea să combată poluarea cu plastic în apele Dunării. Pe malurii pe unde am mers și tot traseul, de fapt, prin județul Giurgiu, deșeurile ne-au însoțit la tot pasul, în cantități mai mici sau mai mari.

Organizatorii spun însă că autoritățile locale își oferă sprijinul. Chiar s-au angajat în amplasarea unor pubele pe plajă pe care le vor goli periodic în perioadele turistice, deși nu sunt responsabile direct de aceste zone.

Este nevoie și de fonduri însă, și de implicarea mai multor instituții care gestionează sub anumite aspecte zona – cum ar fi Apele Române sau Romsilva.

În Dunăre și pe malurile ei ajung deșeuri din toate zonele țării pentru că sunt aduse de ape.

„Noi pentru asta tot în cadrul programului <<Cu apele curate>> organizăm, o dată pe an, Congresul Dunărenilor o întâlnire a autorităților locale cu autoritățile centrale. Ultima ediție a fost chiar luna trecută la Ministerul Mediului tocmai pentru a încerca să aducem în aceeași sală sau la aceeași masă toate aceste autorități”, a explicat Doru Mitrana.

O altă problemă este însă cea a dezvoltării turistice. Una dintre curiozitățile mele a fost aceea dacă poți să închiriezi un caiac sau o bicicletă dacă vii pe cont propriu ca turist.

„În majoritatea locurilor prin care vrem să ajungem cu Via Danubiana nu există facilitățile astea”,

a explicat Doru Mitrana.

„O altă componentă a programului pe care vrem să o dezvoltăm în timp este cea în care comunitatea locală învață și are inițiative antreprenoriale de acest gen: Cineva din localitate să ofere plimbări cu caiacele, să ofere biciclete de închiriat.”

„Vii cu mașina până în sat? Iei bicicleta, te întorci în sat, pleci. Alte servicii – plimbare cu căruța, plimbări cu cai, locuri de luat masa, locuri de cazare la cort”, a mai spus Mitrana.

Până atunci, Via Danubiana rămâne o variantă accesibilă pentru plimbări în natură, chiar și pentru o zi.

CITEȘTE ȘI: 

Programul „Cu apele curate” – acțiuni de igienizare și prevenire a poluării cu plastic a Dunării

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri